Byrådsleder Henning Warloe kunne i stedet sitte tilbakelent i hjørnet og se at angriperne lot sin frustrasjon gå ut over Frp i stedet.

Mistillitsforslaget falt som ventet, med 29 stemmer (Ap, SV, RV og Sp) mot 38. Debatten ble like mye et oppgjør mot Fremskrittspartiet som mot byrådet. Mistillitsforslaget, som gikk på byrådets behandling av Gaia/HSD-fusjonen ble i realiteten torpedert 9. november, da Frp og byrådspartiene ble enige om en avtale.

Frp fikk gjennomslag for lavere avgifter, ingen justering av eiendomsskatten og at piggdekkgebyret skal vekk til neste år. Til sammen er avtalen verd 100 millioner kroner. Til gjengjeld sverget partiet nyvunnet tillit til byrådet de uker tidligere truet med å avsette.

– Selger seg

– Det er direkte pinlig å se byrådspartiene selge seg ut som om de var piggdekk på en bilauksjon, sa Eilert Jan Lohne (Ap).

Aps gruppeleder Terje Ohnstad hevdet avtalen undergraver byparlamentarismen, ordningen som gjør byrådet avhengig av bystyrets tillit. Kjersti Toppe (Sp) var enig, og la like godt inn forslag om å avvikle hele byparlamentarismen.

– Frp selger seg for 30 sølvpenger. Oppjustert til dagens nivå blir vel det 100 millioner, kommenterte Pensjonistpartiets Frank W. Hansen.

Han stemte likevel ikke for mistillitsforslaget, men la inn sitt eget, basert på Giardia-epidemien. Det fikk kun to stemmer.

Frp fikk heldig hånd

Frps gruppeleder lot seg ikke merke av forbitrede angrep fra talerstolen.

– Det var helt som forventet. Men dersom venstresiden tror at vi kan stemme for mistillit uten å ha i tankene hvilke konsekvenser det ville ha, er de naive. Vi måtte spørre oss selv om vi skulle avsette et borgerlig byråd for å innsette et sosialistisk, sier hun.

Røssland medgir at mistillitsprosessen ga Frp gode kort på hånden, men avviser at det var taktisk spill fra partiets side.

– Vår misnøye med byrådets håndtering var reell. Hvis ikke hadde vi neppe fått på plass avtalen, sier hun.

– Men brukte dere trusselen om mistillit som pressmiddel?

– Ikke i utgangspunktet. Men det presset jo frem at vi måtte sette oss ned og snakke. Og siden vi ikke får være med på innsiden, må sikre oss best mulig på utsiden.

Våt drøm

Selvsikre byrådspartier visste at de ville vinne avstemningen, og kunne bruke til dels grovt skyts mot Ap og SV.

– Mistillitsforslaget er ikke basert på en reell sak. Noen har hatt våte drømmer om å få byrådsmakt, mente Anders Skoglund (V).

– På seg selv kjenner man andre, repliserte Oddny Miljeteig (SV).