Veien til Øvre Lavikdal i Høyanger er stengt på grunn av veiarbeid denne uken, og Statens vegvesen har derfor satt inn midlertidig transport sjøveien over Bogsvatnet.

— Fikk sjokk

Innbyggerne i bygden gjorde imidlertid store øyne da de fikk se farkosten som skal forbinde dem med omverdenen så lenge veiarbeidet pågår. Det som møtte dem var en stor, flat pram med en snekret plattform med lem til av- og påstigning.

— Jeg fikk sjokk da jeg så fartøyet. En stor flat pram som det etter hvert kom en brakke på, sier Bjørg Wenche Solheim til firda.no.

Den noe spesielle passasjerfergen vakte også reaksjoner i Sjøfartsdirektoratet, som krever at fergetransporten stoppes umiddelbart.

— Vi har fått inn reaksjoner, og vi har for så vidt reagert i forhold til dette selv, sier senioringeniør Kristian Breidfjord i Sjøfartsdirektoratet.

Ikke godkjent

Onsdag ettermiddag ga han beskjed til Statens vegvesen om at farkosten ikke oppfyller kravene til såkalt begrenset passasjerbefordring, og derfor må tas ut av trafikk.

Han vil ikke si noe om hvilke spesifikke mangler det dreier seg om.

— Tillatelse til passasjerfrakt gis etter en helhetsvurdering, der våre inspektører blant annet ser på farkostens konstruksjon, fribord, brannslukkingsutstyr og navigasjonshjelpemidler, sier Breidfjord.

— Det er også krav til sertifikater som føreren av farkosten må ha, fortsetter han.

Har vært brukt før

Statens Vegvesen er overrasket over Sjøfartsdirektoratets krav.

— Dette er beredskapsmateriell som brukes både av Forsvaret og oss i Statens vegvesen. Den har vært brukt mange ganger før i lignende situasjoner, sier byggeleder Gunnar Haugen i Statens vegvesen.

Det er første gang Haugen opplever at noen reagerer på transportmiddelet, og han forsikrer at det ikke skal være noe å utsette på sikkerheten om bord.

- God sikkerhet

  • Fartøyet har veldig god sikkerhet, både med hensyn til stabilitet og annet. Det brukes til transport av både kjøretøy og personer, sier Haugen.

Han tar imidlertid Sjøfartsdirektoratets krav til følge, og tar den midlertidige fergen ut av drift.

Hvordan folket i Øvre Lavikdal nå skal komme seg til og fra, er Haugen usikker på.

— Det må vi bruke litt tid på, sier han.

PASSASJERER: Flere av passasjerene reagerte på det nye transportmiddelet.
Jan Bjørkhaug