Dette blir en tøff helg for Frode Kvinge (52) og familien.

Natt til mandag er det ett år siden yngstesønnen Sondre omkom. Han ble funnet død ved motorveien i Åsane, etter å ha falt ned en skrent.

Hele dagen hadde 19-åringen festet sammen med andre nye studenter under fadderukens siste dag på NHH.

Nå forteller foreldrene historien til Sondre for å advare andre unge studenter.

— Vi har bestemt oss for å gjøre dette nå. Tenk hvis det skulle skje noe lignende igjen og vi ikke var på banen, sier faren.

— Ungdommer skal kose seg. Men prisen vi måtte betale for frislipp og «russetid 2» er altfor høy, legger moren til.

Stolt student

Det grønnmalte huset i Lindås har ennå spor etter Sondre. Trommerommet hans i kjelleren står fortsatt som det var kvelden før ulykken, da han spilte inn et nytt lydspor. På veggene henger fotografier av en aktiv og glad gutt.

19-åringen gledet seg til å begynne på NHH og var stolt da det positive svarbrevet kom.

— Sondre gledet seg til å bli student. Han og kjæresten hadde funnet en veldig fin liten leilighet i Sandviken. De flyttet inn en uke før han døde, forteller faren.

Gratis alkohol

Sønnen deltok aktivt i førstekullsuken på NHH. Gjennom politietterforskningen og kontakt med vitner har foreldrene prøvd å danne seg et bilde av hva som skjedde den dagen de mistet sønnen sin.

Den siste kvelden begynte festen klokken 15 med vorspiel, ølstafett, busstur og «stunts». Det var god tilgang på gratis øl, vin og noe brennevin, har foreldrene fått vite i ettertid.

— Sondre skal ha spilt lufttrommer på bussen, og stemningen var på topp, forteller faren.

Da jeg så presten, visste jeg at en av ungene mine hadde dødd

Etter seks timer med drikking og aktiviteter returnerer bussen til NHH, og ungdommene går tilbake til vorspielet. En person husker å ha sett Sondre der. Han skal ha vært beruset, fraværende i blikket og danset uten innlevelse. Etter en stund forlater Sondre festen.

Vandrer på motorveien

Rundt klokken 23 ser en kvinnelig bilist ham i Øyjordenkrysset, kun et kort stykke unna NHH. Hun reagerer på Sondres tilstand, stopper bilen og ber noen ungdommer på stedet om å stoppe Sondre, som er på vei ut i motorveien.

Ungdommene svarer at de skal ta seg av ham, og kvinnen kjører videre. Litt senere mottar politiet meldinger om en full person i Eidsvågtunnelen, og en patruljebil kjører av gårde. Mens politiet er på vei, stopper en kvinnelig bilist ved siden av Sondre 50 meter inn i tunnelen.

Sjanglet gjennom tunnelen

Bilisten lykkes ikke å få ham inn i bilen. Derfor kjører hun i gangfart gjennom tunnelen med nødblinken på, for å beskytte ham mot trafikken. Sondre dulter vekselvis inn i bilen og tunnelveggen, men går tidvis rett frem uten å sjangle.

Faren tar frem et visittkort kvinnen ville legge i lommen til Sondre. «Ta kontakt når du våkner slik at jeg får høre hvordan du har det», står det.

Men da politiet kommer frem, tar de ham med seg uten at hun får gitt ham kortet. Hun ber politiet ta godt vare på gutten, fordi han er ute av stand til å ta vare på seg selv. Politiet tar Sondre med seg, og slipper ham av ved Åsane bussterminal en halv time før midnatt.

Vekket av presten

Klokken 00.44 får politiet melding om en ulykke. Sondre har falt ned en skrent og landet på en betongkant ved siden av motorveien. I tillegg til store indre skader er hovedpulsåren i halsen kuttet etter bråstoppet mot murkanten.

En kompis og klassekamerat av Sondre, som tilfeldigvis kjører forbi, ser fallet og snur med en gang for å hjelpe.

— Han gjorde en iherdig innsats med førstehjelp, sier faren.

Men livet sto ikke til å redde. Sondre blir erklært død på stedet.

Foreldrene blir vekket av presten midt på natten.

— Da jeg så ham, visste jeg at en av ungene mine hadde dødd, sier moren.

Obduksjonen viste 1,8 i promille. Det var ingen tegn til narkotiske stoffer i blodet.

Støtter nye tiltak

Etter ulykken har studentforeningene tatt flere grep for å endre innholdet i fadderuken.

— Vi ønsker å fortelle vår historie for at studentene skal være obs på at ting kan gå galt, og at både studentforeninger og politi må gjøre det de kan for å forebygge det, sier foreldrene.

Faren leser opp noen meldinger som Sondre sendte fra telefonen sin. Det er glade meldinger, fra en gutt som følte at alt gikk riktig vei.

— Det er smilefjes og «jeg har det godt», sier han og smiler.

— Vi savner ham grådig.