Søndag 27. februar fyller Kjell Runes lillebror 14 år. Kjell Rune har alltid vært flink til å huske på familien, men denne dagen gir han ikke lyd fra seg.

Hjemme på Husnes blir de urolige. Søsteren sender en sms på ettermiddagen, men får heller ingen respons.

Pappa Kjell ringer til slutt arbeidsgiveren på Melkøya i Hammerfest og ber dem sjekke om sønnen er på brakkeriggen. Her har sønnen jobbet i to år.

Svaret er slik familien frykter.

— Jeg kontaktet politiet og meldte ham savnet. Etter hvert fikk jeg beskjed om at de ikke ville begynne letingen før dagen etter, mandag klokken syv, forteller faren.

Fortvilet og livredd for hva som kan ha skjedd ringer pappa alt og alle. I mellomtiden har sønnens arbeidskolleger fått med seg Sivilforsvaret ut for å lete.

Like over midnatt får familien den vonde meldingen. Kjell Rune er funnet død under havnen i Hammerfest.

Han har merker etter slag eller fall i høyre tinning, og blir funnet mens han henger med armene over bjelkelaget under kaien.

— Som om han har gjemt seg der, eller forsøkt å klatre opp, forteller pappa Kjell.

Når natt blir til dag ringer han politiet i Hammerfest. Her får han bekreftet at saken etterforskes som mistenkelig dødsfall.

— Jeg var sikker på at de anla en bred etterforskning og kontaktet Kripos for bistand. I ettertid viser det seg at politiet har gjort minst mulig, sier Kjell.

— Er det fordi han kom så langt borte fra. At det ikke var en av deres egne? spør mamma Inger Johanne.

For foreldre, søsken, venner og arbeidskolleger er det uforståelig det som har skjedd. Kjell Rune var ikke typen som drakk seg sørpe full og ute av stand til å ta hånd om seg selv. Han beskrives som svært pliktoppfyllende. Hjemme på Husnes var han alt som 20-åring i ferd med å bygge sitt eget hus.

Det som skjedde inne på utestedet er også merkelig.

— Kjell Rune hadde kommet dit ved 0030-tiden. Mindre enn en time senere sovnet han og vaktene ville kaste ham ut. Kolleger som var sammen med Kjell Rune sa de skulle ta hånd om ham, men vaktene ba dem holde seg unna, forteller faren.

Deretter ble 20-åringen ført ut en bakvei som fører til et varemottak. Her ble han angivelig overlatt til seg selv. Siden har ingen sett ham, før han ble funnet død under kaien.

— En kollega ventet utenfor hovedinngangen, men vaktene sa han bare kunne gå. Han gikk da rundt i sentrum og lette etter Kjell Rune, men fant ham ikke, forteller faren.

Familien hjemme på Husnes tar ikke stilling til hva som har skjedd med sønnen, men krever svar på mange ubesvarte spørsmål.

  • Hvorfor tok ikke politiet savnetmeldingen på alvor og sikret seg eventuelle spor?
  • Hvorfor ble Kjell Rune ført ut en bakvei og overlatt til seg selv, dersom det var slik at han var full? Da har utestedet er klart ansvar.
  • Hvorfor ble det ikke lett etter spor som kan forklare skadene Kjell Rune har i tinningen?

Dagen etter begravelsen tar pappa Kjell på nytt kontakt med politiet i Hammerfest. Her får han en alarmerende melding.

— De har hatt det så travelt at de ikke har hatt tid til å se på saken forteller de, ifølge Kjell.

Da kontakter faren advokat. Sammen med resten av familien bestemmer han seg for at de selv skal reise nordover for å finne svar.

Familien drar rett til hotellet hvor Hans Høyhet ligger. Når de ber om å få snakke med vaktene som jobbet natten da Kjell Rune forsvant, møter de motstand.

— Så lenge dette er en politisak kan vi ikke gi dere navnene, sier ledelsen, og legger til:

— Mistenker dere personalet for å ha tatt livet av sønnen deres?

— Nei, vi vil bare møte dem som sist så sønnen vår. Vi vil også ha svar på hvorfor han ble ført ut bakveien og hvorfor ikke kollegene fikk ta hånd om ham, sier faren.

Vennene har forklart at Kjell Rune ikke virket beruset før han sovnet. Da moren fikk en sms fra han like før midnatt virket det også som om han ikke skulle ut den kvelden.

— Vi frykter at han har fått noe oppi glasset, sier foreldrene.

I Hammerfest hadde også foreldrene møte med politiet, uten at det ga dem svar.

— Politiet fortalte at de får mange meldinger om ungdommer som ikke har kommet hjem. I dette tilfellet regnet de med at Kjell Rune enten hadde druknet, at han lå i snøen eller var blitt med en jente hjem. Derfor var det ikke noe de kunne gjøre før dagen etter. Hvilke svar er det? spør Inger Johanne.

Hvordan Kjell Rune ble sendt hjem mener familien er symptomatisk for hvordan de og andre pårørende behandles.

— Vi måtte hente ham i et Nor Cargo-lager. Det er ikke mye verdighet over det, sier Inger Johanne.

Politiets håndtering og oppfølging står i sterk kontrast til hva Kjell Runes arbeidsgiver, AF Spesialprosjekt, har gjort.

— De har vært helt fantastiske mot oss. Jeg tror ikke det er mange firma som stiller opp slik de har gjort, sier pappa Kjell.