April 2010: Det er natt til søndag, etter stengetid. En 20 år gammel mann går fra utestedet Exodus i Rosenkrantzgate mot fisketorget, sammen med kjæresten og flere venner. Han har drukket ni øl og litt vodka, skal han nesten et år senere fortelle til dommeren.

Ved kiosken på hjørnet mellom Torget og Bryggen, treffer vennegjengen på en annen ung mann. Han har vært på Sjøboden, og har fått i seg omtrent seks øl, pluss noen glass og shots med sprit. 20-åringen, som er nordafrikansk, får slengt skjellsord etter seg. "Jævla utlending", sier den berusede, unge nordmannen, og slår 20-åringen flere ganger i hodet med en flaske.

Bevisstløs og blodig

20-åringen blir stående inntil en vegg for å samle seg etter angrepet, mens en av kameratene går etter mannen som slo. De to blir stående og diskutere. Når han har fått summet seg, følger også 20-åringen etter. På veien plukker han opp en vinflaske fra bakken. Han løper bort og smeller flasken mot hodet til mannen som nettopp ga ham selv samme behandling. Flasken knuser, og offeret segner bevisstløs og blødende om.

I fem dager etter klarer han ikke å gå på jobb, og svimmelheten slipper ikke tak før et par måneder etterpå, forklarer mannen senere i retten.

Hvitt lys og ringing i ørene

Der kunne historien endt. Men denne natten, som en hvilken som helst natt til søndag, syder det av liv ved utestedene på Torget. Horder av mennesker skal skaffe pølse, taxi eller en varm armkrok for natten. På vei mot taxikøen er også en 17 år gammel gutt.

Idet vinflasken knuser, er han mellom tre og fem meter unna. Han får ikke helt med seg hva som skjer, men registrerer i øyekroken at en vinflaske beveger seg med stor fart gjennom luften. I samme øyeblikk blinker et hvitt lys foran øynene hans, og han hører en kraftig ringing i ørene. Det neste han registrerer er alt blodet på skjorten.

Omtåket tumler han bort fra stedet, til han blir stoppet av en mann som sørger for å få ham fraktet til legevakten.

Politiet pågriper 20-åringen, som blir plassert i fyllearresten. I februar i år ble han dømt til seks måneders fengsel.

Unge, norske, fulle menn

BT har gått gjennom samtlige voldsdommer fra Bergen og Nordhordland tingrett i år, frem til midten av november. 32 av dommene omfatter voldsepisoder som har funnet sted i Bergen sentrum, og et flertall av voldsepisodene (21 av 38) har skjedd i tilknytning til utelivet i byen. Dommen mot den i dag 22 år gamle nordafrikaneren er en av dem. Du kan lese om alle dommene i kartet over.

Et stort flertall av de involverte i utelivsvolden dommene beskriver, er unge, norske, berusede menn. Ofte er det bagateller som utløser voldsbruken.

— Ved straffeutmålingen må det i skjerpende retning vektlegges at det gjør seg gjeldende sterke allmennpreventive hensyn når unge menn hensetter seg i beruset tilstand og utøver vold i Bergen sentrum på nattestid i helgene. Slag med knyttet hånd mot hodet er svært farlig, og kan påføre offeret stor og alvorlig skade, heter det i en av dommene.

Måtte fjerne øyet

Likevel ender det sjelden så alvorlig som for den da 17 år gamle bergensgutten som fikk glassplinten i øyet.

Skadene på øyet hans viser seg å være så store at de ikke lar seg reparere. Ni måneder senere blir øyet fjernet, og gutten erklæres som 25 prosent invalid. Han må gi opp ballspill-hobbyen, skolegangen blir forsinket, og han sliter med å møte nye mennesker med sitt endrede utseende. Erstatningen på nær 650.000 kroner kan neppe veie opp for den tapte drømmen om å utdanne seg til pilot.

Voldsofferet, som i dag er 19 år gammel, ønsker ikke å la seg intervjue om saken. Det har ikke lyktes BT å komme i kontakt med mannen som slo.

vold380smal.jpg