TOR OLAV MØRSETH

— Akkurat nå er jeg ikke innstilt på noe som helst. Jeg vet ikke om jeg vil ha griser igjen, sier Arvid Herdlevær.

Han står i den sure vinden foran fjøset sitt på Herdlevær gård. Flere vinduer er knust og det er svar sot på utsiden. Herdlevær drikker vann for å prøve å holde unna hosten etter røyken han har fått i seg.

Stanset av røyken

På innsiden av fjøset ser det langt verre ut. Klokken syv på kvelden hadde han 97 griser inne i fjøset. To timer senere var det bare to purker og noen smågriser igjen. Resten lå livløse igjen.

— Jeg fikk meldingen, og kastet meg inn i bilen. Det var helt forferdelig. Det første jeg gjorde da jeg kom frem var å slå av strømmen, sier Herdlevær.

Han bor om lag 500 meter unna fjøset. Da han kom frem, forsøkte han også å gå inn i fjøset, men klarte det ikke.

— Jeg åpnet døren og møtte rett og slett veggen i døråpningen. Røyken lå som et tykt teppe, det var svart røyk overalt. Jeg fatter ikke at noen overlevde i det hele tatt.

Røyken drepte

Ifølge Geir Jensen, vakthavende ved Øygarden brannvesen, var det nettopp røyken som tok livet av de fleste grisene.

Brannvesenet fikk melding om brannen litt før kvart over syv. Da de kom til Herdlevær gård bare noen minutter senere søndag kveld brant det i både tak og vegger.

— Røyken sto ned til taket, forteller Jensen, og legger til at brannvesenet fikk kontroll over brannen i løpet av en liten halvtime.

Må avlive smågrisene

En time senere luktet det fremdeles kraftig av røyk ved fjøset. Da Bergens Tidende var på stedet, hørtes det skudd fra innsiden av fjøset. Noen av de overlevende grisene - til sammen om lag 20 - måtte avlives.

— Hva gjør du nå?

— Jeg har andre dyr også. Men dette er bare tragisk. Jeg vet ikke hva som skjer nå. Du får spørre meg om det senere. Noen smågriser overlevde, men de er bare 14 dager gamle, så vi må nok avlive dem også, sier Herdlevær.

Deler av fjøset var i går kveld fortsatt i bruk som hjem for de overlevende grisene. I delen hvor det begynte å brenne lå grisekadavrene tett.

— Jeg er forsikret, men jeg vil ikke tenke på penger akkurat nå. Det får jeg ta senere. Dette er bare trist.

Ifølge politibetjent Bernt-Harald Thue ved Fjell og Sund lensmannskontor er det for tidlig å si noe om hva årsaken kan være. Den kriminaltekniske etterforskningen starter i dag, mandag.

- BARE TRIST: - Akkurat nå er jeg ikke innstilt på noe som helst. Jeg vet ikke om jeg vil ha griser igjen, sier Arvid Herdlevær. Om lag 90 griser mistet livet i fjøsbrannen på Herdlevær. Brannårsaken er ennå ikke kjent, sier politibetjent Bernt-Harald Thue.<br/>Foto: RUNE SÆVIG
RØYKSKADER: De fleste grisene døde av kullosforgiftning etter sterk røykutvikling i fjøset på Herdlevær. Politibetjent Bernt-Harald Thue inspiserte i søndag kveld skadene.