KELLY FIANBAKKENAUDUN STØLÅSRUNE CHRISTOPHERSENPÅL ENGESÆTERHELGE SUNDE (foto)kelly.fianbakken@bt.no

Tre tyske turister satt i båten som ble knust til pinneved i møtet med et skjær like nordvest for Møkster. Den ene mannen omkom, mens de to andre ble sendt til Haukeland universitetssykehus med lettere skader.

Den ene tyskeren svømte til Møkster etter forliset. Der traff han en kvinne som var ute og gikk tur, og som fikk varslet politiet.

Funnet på vrakdel

Klokken 12.19 ble lensmannen i Austevoll med ambulansebåten ut for å lete etter overlevende.

— Etter cirka ett kvarter fant vi en mann på den største vrakdelen. Den hadde drevet nordover, og var på vei mot havet. Mannen var forkommen og sterkt nedkjølt, og hadde nok ikke klart seg så veldig mye lengre, sier lensmann Per Nordstrand i Austevoll.

Han anslår at mannen har ligget på vrakdelen et sted mellom en halvtime og en time.

Mannskapet på arbeidsbåten «Møkstranissen» fant den omkomne i sjøen noen minutter senere.

— Han ble forsøkt gjenopplivet, men livet sto ikke til å redde, forteller Nordstrand.

Den avdøde og de to overlevende ble brakt til Hjellestad med ambulansebåten. Der ventet to ambulanser og en begravelsesbil.

Tyskeren som hadde svømt i land gikk selv inn i ambulansen. Han var tydelig preget av det som hadde skjedd. Den andre overlevende ble lagt på båre. Begge ble brakt til Haukeland universitetssykehus. Her ble de først innlagt på akuttmottaket og senere overført til en observasjonspost. De to har lettere skader og tilstanden er stabil. Informasjonsdirektør Mona Høgli opplyser at en av dem ble utskrevet i går kveld, mens den andre blir værende på observasjonsposten til i dag.

Ikke redningsvest

De tre tyskerne dro ut fra Kolbeinsvik tidlig om morgenen. Der leide de en rorbu sammen med tre andre tyskere. Reisefølget kom til Austevoll før helgen, og skulle etter planen dra tilbake til Tyskland fredag.

Lensmann Per Nordstrand synes det er sterkt beklagelig at fisketurister beveger seg inn på områder som lokalbefolkningen advarer mot.

— Det er tragisk at en fisketur i fint vær skal bli ødelagt fordi ukyndige folk drar inn i områder som selv lokalkjente holder seg borte fra fordi det er for farlig, sier lensmann Per Nordstrand.

Han sier at ingen av de tre tyskerne var iført redningsvest. Ifølge Terje Nordstrand, som leide ut båten og rorbuen til turistene, hadde de med seg vester i båten.

Restene av den 24-fots tresnekken ble funnet ved Helgeskjæret, nordvest for Møkster. Mannskapet på «Møkstranissen» fraktet delene til lensmannskontoret på Storebø i går ettermiddag.

Det var spredt skodde i området da båten gikk på skjær. Det er uvisst om dette er en årsak til forliset.

Lensmann Per Nordstrand.

I LAND FRA AMBULANSEBÅT: En av de to overlevende tyskerne etter forliset ved Møkster kommer i land fra ambulansebåten på Hjellestad.

BÅTVRAKET: Vrakdelene fra den 24-fots tresnekken som forliste vest av Møkster med tre tyske turister om bord, ble samlet på kaien på Storebø.