IRINA LEE

ARNE HOFSETH

Den omkomne heter Harald Kråkenes og var bosatt på Bønes.

Ulykken skjedde ved 14-tiden i går. Da luftambulansen kom frem til Bolstadøyri, var det konstatert at 78-åringen var omkommet, og helikopteret kunne returnere.

Hadde vest på seg

Den 78 år gamle mannen hadde vært på hjortejakt med kona og to andre. De fire hadde tatt seg over den strie Øvstedalselva, da 78-åringen og en yngre mann krysset elven igjen for å hente bagasjen. Det endte med at kanoen kantret.

— De kom nok for skrått mot strømmen. Begge hadde vest på seg, og den yngre mannen klarte å ta seg inn til land på egen hånd, mens den andre ble tatt av strømmen, forteller Per Bjørvik.

Han driver Per Bjørvik Suvenirproduksjon i tillegg til gårdsdrift i Aldalen, i fjellet ved Bolstadøyri i Voss kommune. Han er en god kamerat av 78-åringen, som Bjørvik beskriver som «enormt sprek». Kort tid etter ulykken hjalp han til med å få 78-åringen i land.

— Vi løp nedover langs elven, og klarte å få ham i land noen hundre meter lenger ned, forteller Bjørvik.

Isolert

Kona til 78-åringen, som er lege, kom også raskt til stedet. Hun startet umiddelbart gjenopplivingsforsøk av ektemannen, men livet sto ikke til å redde.

Margot og Per Bjørvik bor alene på den veiløse fjellgården Aldalen, der de livnærer seg med suvenirproduksjon. De har taubane til Øvstedalsvegen for transport av post, råvarer og produkter. Den fem kilometer lange stien til Mæland, som er nærmeste nabo ved bilvei, er gjennom årene blitt utbedret, men fortsatt bare farbar til fots eller med terrengbil eller traktor. I går kveld gjorde den frådende Øvstedalselva det umulig å forsere den enkle broen over elven.

I helgen hadde de besøk av Pers jaktkamerater

— Et par personer passerte tunet vårt på vei mot Aldalen ved 10-tiden om formiddagen, og da var det farbart, men senere på dagen vokste elven formidabelt, sier Olav Tufte på Mæland til Bergens Tidende.

Mot kvelden var en forsering av elva helt umulig, og Aldalen var isolert fra omverdenen.