Sengene var oppredd, maten ferdig og helgens program for lengst planlagt. Birthe Stenhjem og Edvin Bratli hadde gledet seg lenge. Endelig var Mari, Edvins 24 år gamle datter, på vei fra Ryfylke til Bergen med barna Tobias (6) og Sina (4) i baksetet.

De kikket stadig ut i januarmørket etter billyktene. Mari svarte ikke på telefonen. Det var ulikt henne. Klokken var over 20 da Maris bror ringte.

I Vistvik-svingene, like sør for Sandvikvåg, hadde bilen Mari kjørte glidd over i motsatt kjørefelt. Bilen havnet under tilhengeren på en møtende trailer. Mari omkom trolig momentant.Tobias kom uskadet fra kollisjonen, søsteren brakk nakken. Kystbussen kom til ulykkesstedet like etterpå. Om bord var en gjeng Haakonsvern-rekrutter på vei fra Madla, der de hadde øvd på førstehjelp i flere uker.

Vi gråter av sinne over tafatte og handlingslammede politikere

Rekruttene fikk Sina ut av bilvraket og over i en annen bil. De sørget også for å åpne luftveiene hennes.

— Trolig reddet de livet hennes. Jeg er så glad vi slapp å miste to, sier Stenhjem.

- Tafatte politikere

Mellom Vistvik og Engevik, der ulykken skjedde, har det vært flere utforkjøringer og kollisjoner de siste årene.

Hvert år dør i gjennomsnitt 15 mennesker på kyststamveien E39 mellom Kristiansand og Trondheim. BT har tidligere avdekket at E39 gjennom Stord er den mest risikoutsatte veistrekningen i hele Hordaland.

— Den 25. januar i år var det vår families tur til å bli en del av denne dystre statistikken, skriver Stenhjem og Bratli i en kronikk i Bergens Tidende i dag.

— Vi gråter over tapet av et ungt liv - en høyt elsket mamma, datter og søster. Vi gråter av sinne over tafatte og handlingslammede politikere.

Mari var en trygg og god sjåfør, fortsetter de, men hun var sjanseløs da bilen begynte å skli på glatten. Svingene der ulykken skjedde, kommer rett etter en lang, rett strekning.

Klandrer politikerne

Stenhjem og Bratli peker på at lange strekninger på vestlandsveiene mangler gul stripe, relevant skilting og midtdeler på farlige partier. Særlig retter de kritikk mot vestlandsbenken på Stortinget, som de mener gjør altfor lite for å utbedre veistandarden i vest.

Vi holder de som bevilger penger ansvarlig for at slike ulykker skjer

— Behovene er formidable, bevilgningene lave. Vi klandrer politikerne på Vestlandet for ikke å sørge for at vi kan ferdes trygt på veiene, sier ekteparet.

— Vi holder de som bevilger penger ansvarlig for at slike ulykker skjer. Når man ikke endrer veistandarden, sier man at det er greit. Da er man å klandre.

Tre operasjoner

Folk som bor i området, vet at Vistvik-Engevik i Fitjar kommune er en ulykkesutsatt strekning. Men Mari visste ikke det.

— De som bare kjører over Stord, aner ingenting. Å skilte slike ulykkespunkt er en billig løsning, når det ikke er penger til å forbedre veien, sier Bratli, som utfordrer Statens vegvesen til i langt større grad å informere om og sikre ulykkesstrekninger.

Etter flere alvorlige ulykker i årene før 2010, laget Vegvesenet en rapport med ulike tiltak for E39 over Stord. Vistvik-svingene var ikke med der.

— Det er et sprang i standarden fra en lengre, rett strekning med bedre sikt, før du kommer til dette området med flere svinger. Strekningen har hatt flere ulykker med lette personskader, men ikke vært veldig utsatt for alvorlige ulykker, sier Tor Høyland i Vegvesenet.

Vårt håp er at vi på denne måten kan bidra til en debatt, som fører til at andre slipper å bære et barn til graven

For nøyaktig en uke siden var Vegvesenet og politiet på befaring på åstedet. Noen raske løsninger, som flere skilt og fjerning av busker for å bedre sikten, kommer. Neste år vil veien bli utbedret, ifølge Høyland. Da vil svingene bli rettet ut, gangvei kommer og sikten skal bli bedre.

Etter ulykken i januar måtte Sina gjennom tre operasjoner på Stavanger Universitetssjukehus. Det ble tatt bein fra hoftekammen hennes for å stive av nakken. Fireåringen kommer til å bli helt frisk, men må leve med en stiv nakke.

Tobias kom fra ulykken med et blåmerke etter sikkerhetsbeltet. Inntil videre bor barna hos mormor og hennes mann på Fister i Hjelmeland kommune i Ryfylke.

- Det verste som kan skje

Kirken var full, da Mari Sletten Bratli ble gravlagt i Fana den 8. februar. Mange måtte stå. Faren beskriver Mari som en glad, sosial og optimistisk jente, og som en flink og tålmodig mor.

— Hun ble mor da hun ble 17 år. Det var det hun ville.

Stenhjem og Bratli håper at kronikken i dagens BT vil utløse debatt om det de mener er alvorlig skjevfordeling av samferdselsmidlene mellom øst og vest.

— Vi er inne i et valgår. Vårt håp er at vi på denne måten kan bidra til en debatt, som fører til at andre slipper å bære et barn til graven. For det er det verste som kan skje et menneske.

Mari Sletten Bratli var ikke den eneste som mistet livet i trafikken i Hordaland i januar. To dager senere omkom Marit Elisabet Tuft og Jon Jelmert i en bilulykke i Fusa. De tre barna i baksetet overlevde ulykken på det glatte føret.

TRAFIKKOFFER: Tobarnsmor Mari Sletten Bratli (24) omkom i en bilulykke på E39 i Fitjar kommune.
PRIVAT