• De var som familiemedlemmer, sier Karen Hansen. En av hundene hennes døde av et fall på 150 meter, den andre druknet samme uke.

Det var første gang Hansen hadde med seg hundene sine på jakt i Veitastrondi i Sogn og Fjordane. Trolig blir det siste gang hun jakter i dette området.

— Helt tragisk, sier hun til Sogn Avis etter å ha mistet en elghund og en tispe med få dagers mellomrom.

Hansen sier hundene var kloke og godt trent til jakt. Det er uforståelig at det kunne gå så galt.

— Hunden var etter en bukk som plutselig skiftet retning. Jämthundene er slik at de prøver å komme fremfor hjortedyrene for å stoppe dem, forteller hun til lokalavisen.

Det var denne manøveren som endte med et fall på 150 meter. Dagen etter ble den døde hunden funnet i bunnen av fjellskrenten. Få dager etter mistet også tispen livet da den havnet i elven i sin jakt på en hjort.

Skal kremeres Hansen tar tapet av jakthundene sine svært tungt. Hun fikk bregruppen i Halfslo Rødekorps Hjelpekors til å hente opp den døde tispen fra elven. Fordi hun nærmest regner dem som fami-liemedlemmer er hundene sendt til kremering.

— De skal i urne og få en verdig avslutning. Jeg tror det hadde vært vanskelig for meg å leve med at tispen min lå igjen i elven. Derfor er jeg veldig, veldig takknemlig for at bregruppen fikk henne opp fra elven, sier hun til Sogn Avis.

Har aldri reddet dyr

For å hente opp den døde hunden satte bregruppen opp en taubane. En mann ble sendt ut på banen og senket med et tau til hunden.

— Vi får mange oppdrag med å hente opp mennesker som for eksempel har falt ned i en bresprekk. Men vi har aldri hentet opp dyr. Det ble en fin øvelse for oss, og det er var jo fint å kunne glede eieren, sier Norvald Bakken fra bregruppen.

DRUKNET: Den døde tispen heises ut av den frådende elven. FOTO: NORVALD BAKKEN
HANG I TYNN TRÅD: Bregruppen måtte spenne et tau over elven for å komme ned til hunden. FOTO: NORVALD BAKKEN