Forrige uke var Hole tilbake på Haukeland og takket legene som reddet livet hans. Han bryr seg ikke så mye om at beina er kappet like nedenfor kneet, og bare høyrearmen er igjen. Han er bare lykkelig over å være i live.

Hole klarer glatt å gå flere kilometer på sine kunstige bein, og når han har det travelt med å komme seg rundt, bruker han sin motoriserte rullestol. «Fartsfantomet» kalles han på Vossevangen.

Dramatisk

Selve den dramatiske tiden på Haukeland sykehus for tre år siden husker han nesten ingen ting av. Han lå for det meste i en døs. Det var først da han våknet opp at det begynte å gå opp for ham hvor nær døden han hadde vært.

— Jeg er dypt imponert over legenes innsats. De gjorde en kjempejobb som jeg ikke kan få fulltakket dem for. Nå er jeg 78 år og har tenkt å leve til jeg er minst 95, sier han.

Det er bare en ting som plager den gamle gullsmeden, og det er at han har vært nødt til å legge gullsmedarbeidet på hyllen.

— Uten venstrearm går det ikke så bra. Ellers klarer jeg det meste, sier han.

Møtte sine livreddere

Forrige uke fikk han møte sine redningsmenn, og se avdelingen hvor han lå i mange uker uten å ane noe om det.

Litt flaks og dyktige fagfolk fra flere avdelinger og profesjoner var det som skulle til for å redde livet til den da 75-år gamle vossingen.

Da han ble akutt syk en vårdag i 2004 fattet legene ved sykehuset på Voss straks mistanke om at her var det noe alvorlig galt, og fikk ham oversendt til Haukeland. Der ble han tatt vare på av et stort team fra ulike avdelinger.

Både intensivavdelingen, brannskadeavsnittet, infeksjonsmedisinsk seksjon, ortopedisk avdeling og plastikkirurgisk avdeling deltok i behandlingen.

— Jeg tror det var det som reddet ham, at han kom til et miljø med så mange ulike profesjoner og så mange dyktige fagfolk samlet på ett sted, sier datteren, Kari Hole.

Hun var langt fra sikker på at hun skulle få beholde faren sin.

— Det var tider da alt virket så håpløst at vi var innstilt på at det beste ville være å skru av alt utstyret som holdt ham i live, sier hun.

Tro, håp og tvil

Seksjonsoverlege Hallvard A. Vindenes på brannskadeavdelingen har hatt mye med den spesielle pasienten å gjøre.

Han bekrefter at det hele var svært dramatisk.

— Vi var meget usikre på hvordan dette skulle gå, og kunne ikke gi familien noen forhåpninger. Det vekslet hele tiden mellom tro, håp og tvil, sier han.

Et bakterieangrep som dette er svært brutalt. Det dreier seg om bakterier som ligner på den fryktede dødsbakterien, og som i raskt tempo bryter ned kroppen organ for organ og ødelegger muskler og vev. Resultatet er multiorgansvikt og en total ødeleggelse av kroppen.

Stor dødsrisiko

Risikoen for å dø er overhengende. Å skjære bort angrepne deler av kroppen er den eneste måten å forsøke å stoppe bakteriens herjinger på. I dette tilfellet lyktes legene - så vidt.

— Det er flott å se at vi klarer å bringe våre pasienter tilbake til et godt liv, sier Vindenes.

Han understreker at det riktignok er legene som redder liv, men hvordan det går videre er det mye opp til pasienten selv å avgjøre. Gode rehabiliteringstiltak etter den akutte behandlingsfasen er også helt nødvendige.

— Når du ligger der med to bein og en arm i minus er det lett å miste motet. Det er her hodet og viljen og livsinnstillingen kommer inn i bildet. Oddvar Hole er et levende eksempel på at det går an å få et aktivt liv selv etter en så stor og livstruende skade. Han har tatt utfordringen på strak arm og er i stand til å klare det meste. Det er en imponerende bedrift av en mann godt oppe i årene, sier Vindenes.

God hjelp

Oddvar Hole selv understreker at han har hatt mange gode hjelpere i rehabiliteringsfasen. Den første tiden var han ved Haukelands ortopediske avdeling, senere ved sykehuset på Voss og sykehjemmet der han nå bor, eller rettere sagt sover, for han er mest på farten.

— Alle har vært flinke. Det har vært nedturer, men jeg har fått den rette hjelpen hele veien. Dette her kunne jeg nok ikke klart alene, sier han.

TAKKNEMLIG: 78 år gamle Oddvar Hole fra Voss var nylig tilbake på Haukeland og takket legene som reddet livet hans.
Amundsen, Paul S.
REDDET: Oddvar Hole fikk møte noen av dem som reddet livet hans, fra venstre seksjonsoverlege Hallvard A. Vindenes, intensivsykepleier Bente Alvheim og anestesiprofessor Henning Onarheim. Respekten for hverandres innsats er stor på begge sider.
Amundsen, Paul S.