John Magne Hiller (67) går rundt i asken og ruinene av barndomshjemmet sitt. Pipen rager i vinden, men huset er det ingenting igjen av. Halve fuglehuset er nedbrent.

Sotflekkene på garasjen og stabburet viser akkurat hvor ilden ble stoppet. På plenen til nabohuset, hvor søsteren hans bor, ligger klumper med aske og bygningsrester blåst utover. Over hele området ligger en sur eim, som av brent ull.

Skulle flytte tilbake

— Det var et veldig koselig, søtt lite hus. Her hadde jeg en hyggelig barndom- og ungdomstid. Nå hadde jeg akkurat pusset det opp og skulle flytte tilbake og bo her som pensjonist, sier Hiller.

Han tråkker over restene av taket sitt.

— Jeg har bare funnet en kaffekjele i ruinene, sier Hiller.

Han var i Oslo da huset hans brant. Beskjeden fikk han først søndag morgen. Da ringte nevøen hans og fortalte at huset hans var borte.

— Jeg skrudde på tv’en og så huset i flammer. Jeg kjente igjen huset mitt da jeg så fuglehuset utenfor. Så jeg var forberedt, men samtidig kan du aldri være forberedt på et slikt syn, sier Hiller.

- Alt er bare sorgen

Mandag morgen, et drøyt døgn etter brannen, kom han tilbake til Lærdal.

— Det er et trist syn. Det er som om det først blir virkelig for meg nå. Det vil ta noen dager å fordøye dette, sier Hiller.

Han forteller om arbeidet som har blitt gjort de siste 15 månedene. Taket var nytt. Hele huset var etterisolert og inni var det pusset opp.

— Søsteren min var så glad. Hun kunne se ut og se bort på barndomshjemmet vårt som igjen var satt skikkelig i stand. Nå er alt bare sorgen, sier Hiller.

Skal bygge opp igjen huset

67-åringen er likevel bestemt på at han skal flytte tilbake til Lærdal, selv om det kanskje ikke blir neste år, slik han hadde tenkt. Tankene om hvordan huset kan bygges opp, er allerede i ferd med å formes.

— Gråtingen gjorde jeg unna i går. Først er dette en prosess jeg må gå gjennom. Det er en sorg. Det er liksom en del av barndommen som har brent bort, sier Hiller, før han fortsetter.

— Så er det en jobb. Jeg skal sette opp igjen huset, sier Hiller.

NABOHUSET STÅR: I det grå huset ved siden av, bor søsteren til John Magne Hiller. Det huset klarte de å redde fra flammene. Mandag ettermiddag hadde de fortsatt ikke fått flytte tilbake.
SÅ HUSET I FLAMMER:- Jeg kjente huset mitt igjen på tv, da jeg så dette fuglehuset, sier John Magne Hiller.