• Jeg har aldri sett så mye vann i elvene, sier Jan Kåre Andreassen. Den 28 år gamle Eirik Hjertnes Bratland og den 23 år gamle Henning Madsen mistet livet da de falt i elven og ble ført med strømmen utfor en 50 meter høy foss på Gulfjellet, lørdag.

KARI PEDERSEN

MARIT HOLM

ALEKSANDER BERGAN

I likhet med de omkomne var Andreassen deltaker i Styrkeprøven Rett Vest — en ekstrem fjelltur som starter på Gulbotn og ender i Loddefjord.

På vei ned fra Gulfjellstoppen tar den merkete løypen til Styrkeprøven snarveien til Redningshytten. I stedet for å følge varderekken ned Korketrekkeren, skjærer ruten til høyre, ned bratte sva og krysser elven Markskil.

Frådende dødsfelle

Til vanlig er Markskil en liten bekk. I går var den en frådende dødsfelle. Natt til i går var årets våteste augustnatt i Bergen. 32 millimeter regn på 12 timer.

Øyenvitner har forklart at de to omkomne ikke gikk i følge. De to kom frem til elven samtidig med en tredje deltaker. De tre ble enige om å danne lenke over Markskil.

Førstemann var trygt over og rakte en hjelpende hånd bakover til de to siste. Midt ute i elven mistet andremann balansen. Et øyeblikk så det ut som han klarte å ta seg inn igjen, før fotfestet glapp og han forsvant i vannmassene og utfor fossen 20 meter lenger nede i elven. Tredjemann ble trukket med.

Fra kanten av stupet kunne førstemann se de to forulykkete ligge på bunnen av en kulp om lag 50 meter lenger nede.

Da han hadde tatt seg ned til kulpen, så han at folk var kommet til fra andre siden og var i ferd med å trekke de to omkomne opp av vannet.

Førstemann fortsatte derfra til Redningshytten og fikk varslet.

Samme klær

Ulykken var skjedd da Andreassen kom til elvekryssingen like ovenfor Markskilfossen. Andreassen gikk frempå kanten og kikket utfor. Nede i juvet så han at folk var i ferd med å bringe de forulykkete i land. Et skremmende syn, også fordi en av de to nede i juvet hadde identiske klær med Andreassens svigersønn, som lå et stykke fremfor ham i løypen.

— Derfor gikk jeg helt ned i juvet for å sjekke, men det var ikke min svigersønn som var gått i elven.

En fryktelig ulykke for alle berørte, sier Jan Kåre Andreassen.

Sammen med fem andre gikk Andreassen en annen vei ned til Osen ovenfor Unneland, siden resten av turen vestover var avlyst. Å krysse elven på ulykkesstedet våget de seg ikke på.

I stedet prøvde de seks å komme seg over elven ned mot Svartavatn, men måtte gi opp. Først da brannvesenet kom og la ut tau, fikk de seg over.

Sjanseløse

— Jeg har aldri sett så mye vann i elvene som i dag. Vadestedet der ulykken skjedde lå om lag 20 meter ovenfor fossen, men det var så mye vann i elven at de som ramlet uti var sjanseløse, sier Andreassen.

— Vil du si det var uforsvarlig å arrangere styrkeprøven slik forholdene var?

— Nei, været var ikke mer ekstremt dårlig enn hva jeg har opplevd i fjellet mange ganger tidligere. Hvis jeg følte det var utrygt hadde jeg ikke lagt i vei, sier Andreassen.

Hoppet over

Bjørn Liland passerte Markskilelven 20 minutter før ulykken skjedde. Han tok sats og hoppet over den oppunder to meter brede elven. Liland er 1.90 høy og spenstig og vurderte kryssingen som grei.

— Men jeg ser det kunne være vanskelig for andre å ta seg over her, sier han.

Paal Haaland har merket denne delen av løypen for Styrkeprøven i seks år.

— Når man kommer nedenfra er det lett å se at kryssingen er farlig. Ovenfra ser man ikke fossen, bare kanten der elven forsvinner. Da er det lett å feilvurdere, sier Haaland.

For tre år siden var værforholdene liknende da løypen ble merket. Da ble deltakerne gjort oppmerksom på en omvei til et tryggere vadested.

Brannvesen og Røde Kors

Både brannvesenet og politiet rykket ut til ulykkesstedet. I tillegg ble klatregruppen til Fana Røde Kors utkalt.

Da det viste seg at vindforholdene var for vanskelige til at ambulansehelikopteret kunne få ut de forulykkete, ble det tilkalt Røde Kors-mannskaper for å frakte de to.

Røde Kors hadde startet transporten, da et Sea King helikopter fra Sola kom til og fikk dem flydd til Bergen klokken 14.45.

Operasjonsleder Svein Bruarøy i Hordaland politidistrikt berømmer arrangørene for måten de håndterte ulykken.

— Vil ulykken få noe etterspill for de ansvarlige?

— Jeg kan ikke se at noen er å laste for det som har skjedd, sier Svein Bruarøy.

SJANSELØSE: Det var så mye vann i elven at de som ramlet uti var sjanseløse, sier Jan Kåre Andreassen, som kom til ulykkesstedet få minutter etter.
ULENDT: Turen ned fra ulykkesstedet var ulend og bratt. De to fulgte med vannmassene utfor kanten og ned Markskilfossen øverst i bildet.
TO DØDE: Her blir en av de to omkomne fraktet ut fra området.