Torsdag var det komplett kaos i flytrafikken på Østlandet på grunn av det store snøværet på Øst— og Sørlandet. Øystein Wiik var på vei hjem til gamlelandet etter å ha overvintret i Brasil. Flyet fra Zürich var forsinket - som det meste andre på Oslo lufthavn denne dagen - men det skulle også flyet videre til Bergen være.

Ingen i skranken

På Gardermoen måtte Wiik ta ut bagasjen og fortolle den. Så langt alt som normalt. Det var da han skulle sjekke inn igjen at det gikk galt.

— Jeg er veldig sint på SAS. Jeg hadde sjekket inn bagasjen helt til Bergen allerede i Zürich, men da jeg kom igjennom tollen på Gardermoen, var der ingen til å ta imot bagasjen igjen, sier Wiik, nå trygt plassert hjemme i Knarvik.

SAS sitt bakkepersonale var gått hjem.

— Det var ikke råd å få sendt bagasjen. De var grei i sikkerhetskontrollen og lot oss ta med så mye bagasje vi hadde, men de måtte samtidig overholde sikkerhetsreglene. Dermed mistet jeg en del verktøy jeg hadde med meg, i tillegg til noen drikkevarer jeg har blitt glad i fra Brasil, sier Wiik.

Han understreker at han ikke klandrer personalet i sikkerhetskontrollen på hovedflyplassen.

— Jeg skylder ikke på dem, men på SAS. Foran meg i køen var der en mor med flere unger. Hun fikk panikk, for hun ble jo fratatt en hel rekke ting, sier Wiik.

SAS: - Unnskyld

SNØ: Uværet på Østlandet foran helgen fikk store konsekvenser for flytrafikken.
Anna Nesje / NTB scanpix

— Vi ber om unnskyldning til alle som har hatt problemer med å komme frem i påsken og til alle som ikke har fått bagasjen sin, sier Malin Selander, pressevakt hos SAS.Hun kjenner ikke til at innsjekkingsskrankene på Oslo lufthavn sto tomme mens det ennå var passasjerer som skulle med flyene torsdag kveld.

— Det er veldig, veldig synd, men det er vanskelig for meg å forklare enkeltsituasjonen. Jeg vet ikke hva som har skjedd i denne situasjonen, men det er leit å høre, sier hun.

Det var lange ventetider ved både kundeservice på telefon og de fleste av selskapets skranker før helgen. På toppen av problemene med været sluttet på et tidspunkt også bagasjebåndene å virke.

— Det var lange ventetider, og vi disponerte så store mannskaper som vi kunne. De som kunne bookes om ble booket om, men det var også vanskelig, siden det var en av de største trafikkdagene i året. Veldig mange avganger var allerede fullbooket. Derfor har vi også i helgen satt inn ekstra kapasitet på noen strekninger, sier Selander.

Klagestorm

SAS melder om stor pågang fra misfornøyde kunder etter helgen.

— Mange har kontaktet oss i ettertid for å få oppreisning, sier hun, og oppfordrer Øystein Wiik og andre som har opplevd tilsvarende ting å ta kontakt.

Det har Wiik gjort.— Jeg sendte klage gjennom SAS sin nettløsning, og har fått et automatisk svar om at det kommer til å ta noen uker før jeg får svar, sier Wiik.

Han mener han ikke har fått det han har betalt for.

«SAS har påtatt seg å transportere meg og min ekspederte bagasje fra Zurich til Bergen, noe de ved denne anledning ikke klarte på den måten de selv anviser. Forsinkelser må en godta, men å ikke møte personale for ekspedering av bagasje når en har billett, og at dette medfører direkte økonomisk tap, er uakseptabelt», skriver han.