Nå står han og Radøy-familien på fire igjen uten noe som helst. Alt gikk opp i røyk, i brannen som brøt ut tirsdag formiddag.

I løpet av 30 år bygget den nevenyttige mannen opp et 600 kvadratmeter stort anlegg, som blant annet inneholdt sagbruk, stort verksted og en 130 kvadratmeter stor bolig på toppen. En gammel veteranbuss og en truck var alt de greide å berge ut.

ý Jeg har gjort alt selv. Hentet tømmer i skogen og bygd steg for steg. Nå er alt tapt, sier Halland med lav stemme.

Dobbel tragedie

Han synes brannruinene taler for seg, og orker ikke å si så mye mer til avisen. TVHordaland kunne i går fortelle at verken eiendommen eller innboet var forsikret.

ý Eieren har i avhør fortalt at han ikke hadde forsikring. Dette gjør selvsagt tragediene enda større for dem det gjelder, sier politibetjent Sigmund Erstad ved Radøy lensmannskontor til BT. Tilbake på gårdstunet på Kjeset treffer vi Bjørnars bror, Herleiv. Han er bonde på gården.

ý Det er helt ufattelig. Alt skjedde så fort, sier han og rister oppgitt på hodet.

ý Vi får være glade for at ikke fjøset og resten av bygningene på gården røk med. Det var nære på.

Kunne gått verre

Fjøset ligger kloss inntil det brannherjete bygget. Gnistregn førte også til at det begynte å brenne i vegetasjonen flere steder rundt bebyggelsen på gårdstunet. Spredte svarte flekker på jordet og i småskogen vitner om en brann som fort kunne ha utviklet seg til noe stort.

ý Vi løp fra det ene stedet til det andre. En stund fryktet jeg at også bolighuset vårt ville ryke med. Hadde det ikke vært folk hjemme som fikk varslet brannen raskt, så hadde nok hele gården gått med, sier Herleiv.

Men heldigvis kom brannvesenet raskt frem, og fikk nok vann frem til brannstedet. Flere naboer og andre frivillige kom også raskt til og hjalp det de kunne.

Vanskelig å anslå tap

Bonden tør ikke å gjette på hvor store verdier som har gått tapt.

— Nei, det er helt umulig å si noe om. Han hadde fullt verksted i tillegg til boligen på toppen. Det er snakk om store verdier, sier Herleiv. Egeninnsatsen som eieren har lagt ned gjennom 30 år er også vanskelig å sette noen prislapp på. I går var takstmann ventet for å vurdere omfanget av brannen.

Det sto blant annet en rekke eldre biler i bygget som eieren mekket på. Bare en staselig buss greide et av familiemedlemmene å få brakt i sikkerhet.

Folk fra lensmannskontoret drev i går både taktisk og teknisk etterforskning av brannen. De har ingen grunn til å tro at brannen er påsatt, og mener de har funnet frem til stedet hvor brannen kan ha startet.

— Ut fra avhør og undersøkelser vi har gjort, så har vi en teori om brannårsaken. I dag kommer derimot teknikere fra Hordaland politidistrikt for å undersøke branntomten, sier politibetjent Erstad til BT.

ALT TAPT: Halvannet døgn etter at brannen slukte alt Radøy-familien på fire eide, ryker det fortsatt godt fra ruinene. Tragediene blir dobbel av at verken bolig eller innbo var forsikret.