— Oljenasjonen Norge er 100 prosent avhengig av den jobben vi Nordsjødykkere har gjort. Vi har følt oss glemt. Derfor er det godt endelig å få denne anerkjennelsen, sier dykker Olav J. Paulsen.

Ekstreme arbeidsforhold

I går møtte statsminister Kjell Magne Bondevik noen av dykkerne. Der uttrykte han hvor mye landet skylder dypvannsdykkerne i Nordsjøen.

— Når jeg har tatt imot representanter for Nordsjødykker Alliansen er det i dyp takknemlighet for det store arbeidet de gjorde, et arbeid som har hatt enorm betydning for økonomien i det norske samfunn, sa statsminister Bondevik til NTB.

Olav J. Paulsen fra Indre Arna var dykker i Nordsjøen i 15 år. 15 år med til dels ekstreme arbeidsforhold. Innesperret i en trang dykkerklokke opp til tre uker i strekk, ofte med dårlig sikt, mye strøm og mange «nær døden-opplevelser».

- Trodde på det umulige

— Det var mange tøffe opplevelser. Jeg har mistet over 20 kamerater. Noen i ulykker, andre taklet ikke hverdagen og tok sitt eget liv, sier Paulsen.

27.mars 1980 sitter som spikret i hukommelsen. Da skjedde Alexander Kielland-ulykken.

— Jeg og andre dykkere hentet opp 34 omkomne. Planen var å jobbe som dykker til jeg ble pensjonist. Vi trodde vi skulle klare umulige ting. Men jeg merket etter hvert på kroppen at det ble for tøft, sier Paulsen.

I 1993 ga han seg i Nordsjøen. Nå jobber han som kontrollør av sveisearbeid, mest på plattformer i Nordsjøen. I dag sliter han med leddproblemer og har problemer med konsentrasjonen etter tiden som dykker.

Statoil tilbyr penger - Jeg beundrer dem som har stått på for oss. De har gjort en kjempejobb, sier Paulsen.

Tom Engh, en av ildsjelene i alliansen, er glad for møtet med Bondevik i går.

— Jens Stoltenberg sa at det ikke var hensiktsmessig å møte oss. Det var et hardt slag. Så dette betyr mye for oss, sier Engh til Bergens Tidende.

Det er nedsatt en granskningskommisjon som skal kartlegge forholdene for pionerdykkerne. Statoil har erkjent at de er blitt dårlig behandlet, og har tilbudt dykkerne opp mot 750.000 kroner.

Under Bondeviks første regjering ble det vedtatt å utbetale 200.000 kroner i billighetserstatning, og disse utbetalingene er nå i gang.

- Modig av Bondevik

— Dykkerne er endelig tatt alvorlig. Statsministeren sa at samfunnet har skyld for de forhold dykkerne arbeidet under. Det var modig, sier biskop i Bjørgvin, Ole D. Hagesæther, som har engasjert seg for dykkerne.

— Jeg savner på en måte dykkingen, men i dag har jeg nesten vannskrekk. Å bo innesperret i dykkerklokke i 1000 døgn, eller nesten tre år, har satt sine spor, sier Olav J. Paulsen.

GLAD FOR ANERKJENNELSEN: Olav J. Paulsen fra Indre Arna var dykker i Nordsjøen i 15 år. - Det var mange tøffe opplevelser, sier han.
Foto: Helge Skodvin