Morfar Reidar Olsen kan ennå ikke helt fatte at kampen for foreldreretten endelig er kronet med seier.

Markering i kveld

— Jeg er utrolig lettet, men det har ikke gått helt opp for meg ennå, sier Olsen til bt.no

— Var du noengang i tvil om utfallet?

— Nei, egentlig så prøvde jeg å ikke tro at det kunne gå noen annen vei. Men man vet jo aldri. Advokaten min hadde for sikkerhets skyld forberedt meg på at Jabr kunne vinne, forteller Olsen.

— Det viktigste i tiden som kommer, er at alle vi rundt barnet samarbeider best mulig for at hun skal få en god oppvekst, sier Reidar Olsen.

Drepte samboeren

Det var den 27. juli 2001 Jabr drepte sin daværende samboer, Hanne Kristine Olsen, på en parkeringsplass i Olsvik. Jabr satte seg inn i bilen, ruset motoren og meide ned den 31 år gamle kvinnen.

Jabr ble i vinter dømt til 21 års forvaring for drapet på samboeren og drapsforsøk på sin tre måneder gamle datter. Hun ble nemlig også truffet av bilen, og vil etter legenes mening aldri bli helt frisk.

Mistet ikke ansvaret

Det vakte stor oppsikt da Jabr kort tid etter drapet gjorde det klart at han ville kjempe for å beholde foreldreansvaret for barnet han selv hadde påført livstruende skader. Hanne Kristine Olsens familie beskrev drapsmannens krav som absurde.

Etter drapet overtok barnevernet ansvaret for den lille jenten. Hun ble plassert i fosterhjem, og Yasin Jabr mistet samværsretten.

Likevel har drapsmannen hele tiden hatt det formelle foreldreansvaret for barnet han forsøkte å drepe. Det er ingen automatikk i at mister dette ansvaret, selv om han har drept barnets mor. Derfor gikk Hanne Kristine Olsens far, Reidar Olsen, i mars til sak for å sikre seg foreldreansvaret.

I dag ga Bergen tingrett ham medhold. Olsen får foreldreansvaret. Jabr får ikke en gang smaværsrett.

Må selv bestemme

"Retten har kommet til at det beste for (barnets navn) er at foreldreansvaret i sin helhet tilkjennes saksøker (Reidar Olsen red.anm.). Retten har ved vurderingen funnet å legge betydelig vekt på det faktum at saksøkte har forårsaket at barnets mor døde på en særdeles opprivende måte og at han i tillegg har forårsaket livsvarige og alvorlige skader på barnet selv", heter det blant annet i dommen.

Tingrettsdommer Grethe Strandborg mener barnet selv må få avgjøre om hun skal ha kontakt med sin drapsdømte far.

Yasin Jabr ble dømt til å betale saksomkostningene på nærmere 50.000 kroner.

Knusende dom

— Dommen er knusende mot Jabr, og en veldig belønning for den kampen Reidar Olsen har ført, sier Olsens advokat, Roar Vegsund. Han håper at Jabr vil lese dommen og finne ut at det ikke har noe for seg å anke.

— Vi håper det nå kan bli skapt ro rundt barnet. En eventuell ankesak vil forlenge prosessen med minst et år, noe som helt klart ikke vil være til barnets beste, sier Vegsund.

FÅR FORELDERETTEN: – Hanne Kristine var selve holdepunktet i livet mitt, sier hennes far, Reidar Olsen (57).
Foto: Gidske Stark