Det er de to hovedsporene bergenspolitiet jobber etter i den mystiske forsvinningssaken. Også Kripos er koblet inn.

— Forlot henne i Brussel

En kinesisk mann, bosatt i Bergen, har sittet varetektsfengslet i saken i to uker.

Mannen sier 16-årige Yibulayin er datteren fra hans første ekteskap i Kina. Han er nå gift på nytt i Norge.

Mannen forklarer at han etterlot den 16 år gamle jenten på en flyplass i Brussel, noe politiet har svært vanskelig for å tro. De anklager ham for frihetsberøvelse.

«Organisert, ulovlig virksomhet»

Torsdag ble siktelsen mot mannen endret. Av den nye siktelsen fremgår det at politiet også mistenker kineseren for menneskesmugling.

I en ny, subsidiær del av siktelsen anklages han nå for «organisert ulovlig virksomhet med sikte på å hjelpe utlendinger til å reise inn i Norge eller til en annen stat».

Altså: At han skal ha brukt passet og ID-kortet til Yibulayin Akeda for å hjelpe en annen kinesisk jente til å reise ulovlig inn i Europa.

— Vi mistenker at denne saken også kan dreie seg om menneskesmugling. Men bevisene for det er foreløpig ikke sterke. Hovedsporet for oss er at dette dreier seg om frihetsberøvelse, sier politiadvokat Magne Kvamme Sylta til bt.no.

Mannens forsvarer, Steinar B. Yndestad, sier det ikke er grunnlag for siktelsen om menneskesmugling. Klientens hans nekter for øvrig straffskyld og ba fredag om å bli løslatt.

— Han vil være i frihet. Han mener det er på den måten han best kan bidra til å gjenfinne jenten. Han vil gjøre alt han kan for å finne henne, sier Yndestad.

Fortsatt varetekt

Fredag krevde politiet to nye uker i varetekt for den kinesiske mannen. Dommeren gikk med på én uke. Mannen anket avgjørelsen på stedet.

— Siktede fremstår som svært vag i sin forklaring om hvor han mener jenten befinner seg, hvordan hun eventuelt er ivaretatt og hvordan man skal gjenfinne henne, heter det i kjennelsen fra rettsmøtet.

Dommeren peker også på at mannen har gitt sprikende forklaringer: Blant annet oppga han først at jenten var overlatt til en person i København.

Kom uten jenten

Alle spor etter Yibulayin Akeda (16) fra Kina stopper på Kastrup lufthavn i København. Dit kom jenten den 4. mars i år. I København skal hun ha blitt møtt av den siktede kineseren.

Fire dager senere ble den kinesiske mannen arrestert på Flesland. Han kom da med den 16-årige jentens pass og ID-kort i bagasjen - men uten jenten.

Mannen forklarer at han møtte datteren i København, fløy med henne fra København til Brussel - og etterlot henne der. Det skal han ha gjort den 7. mars.

Årsak: Han ville gi datteren, og sin nye kone i Bergen, tid til å venne seg til tanken på et liv sammen i Norge.

Skulle dra tilbake

Dagen etter, den 8. mars, fløy mannen fra Brussel til Bergen. Tanken hans var, ifølge mannens egen forklaring, at han etter en tid skulle dra tilbake for å hente datteren i Brussel. Han var overbevist om at belgisk politi ville ivareta henne.

I stedet ble han altså stoppet av tollere på Flesland og arrestert.

Politiet mener mannen er lite samarbeidsvillig i arbeidet med å finne den forsvunne jenten. Han har bare stilt i ett formelt avhør.

— Jeg er av den soleklare oppfatning at som far til en pike som er borte, burde han ha den aller største oppfordring til å bidra til å finne henne igjen, sa politiadvokat Sylta til bt.no etter fredagens fengslingsmøte.

Ikke på Oslo-fly

Torsdagmottok politiet informasjon fra SAS om aten jente ved navn Yibulayin Akeda hadde flydd til Oslo med SAS den 7. mars.

Politiet valgte da å gå ut med navn og bilde påjenten.I dag, fredag, kom det frem atjenten likevel ikke hadde vært på Oslo-flyet.

Dermed stopper alle spor etter den 16 år gamle jenten i København.

Kripos varslet

Politiadvokat Rudolf Christoffersen, som er hovedansvarlig jurist for forsvinningssaken, sier politiet nå fortsetter letingen etter jenten.

— Det er sendt brev til kinesiske myndigheter, og Kripos er også varslet om utviklingen i saken, sier Christoffersen til bt.no.

— Når det er grunn til å tro at mindreårige barn kan være utsatt for straffbare handlinger, så har vi en plikt til å gjøre det vi kan for å forsøke å bringe på det rene hva som er skjedd.