— Det er mistanke om promille hos piloten. Det er rutinemessig tatt alkoholtest. Vi vil imidlertid ikke kunne slå fast de endelige resultatene fra testen før om noen dager, sier operasjonsleder i Hordaland politidistrikt Ronny Lentføhr til VG.

Etter det VG erfarer viser de foreløpige testene en høyere promille enn det som er tillatt. Ifølge Luftfartstilsynet er promillegrensen for både piloter og kabinpersonalle i fly og helikopter 0,2.

Både de fire passasjerene og piloten kom fra helikopterstyrten i dag tidlig uten alvorlige skader. Havarikommisjonen kom til stedet rundt klokken 14 i dag, og skal granske hva som har skjedd.

Preget pilot

Det er Fonnafly som eier det styrtede helikopteret. Det har ikke lykkes BT å få kontakt med Fonnafly etter at politiet bekreftet mistanken om promille.

Men daglig leder Sverre Underbakke kom til Røldal tidligere i dag for å sette seg inn i hendelsesforløpet.

— Det kan se ut som om piloten lyktes i å holde helikopteret i balanse og foreta en hard landing, fortalte han da.

Ut ifra hvordan vraket ser ut, mener han at helikopteret traff bakken med meiene først og deretter veltet over på siden.

Piloten var tydelig preget av hendelsen.

— Natrulig nok i en slik situasjon. Det kunne gått mye verre, så er det ikke slike ting man prater om. Det er tøft, du blir preget, sier Underbakke.

helikopter 4.jpg

Totalhavarert

Fonnafly hadde en lignende styrt i oktober 2009. Også da kunne de fire passasjereren og piloten gå uskadd ut av helikopteret, som var av samme type som det som nå har styrtet.

Årsaken den gang var en teknisk svikt i halerotoren, men Underbakke sa til bt.no tidligere i dag at det bare er spekulasjoner å anta at det er samme årsaken denne gangen.

Et nytt helikopter av denne typen koster rundt 15 millioner kroner. Ifølge daglig leder Underbakke er helikopteret totalhavarert.

— Det er tøft for piloten, sier han.

- Ingen kollisjon

Rett etter styrten trodde politiet at helikopteret hadde kollidert med en høyspentledning i nærheten. Men i løpet av kort tid ble det klart at det ikke stemte.

Driftsleder Oddvar Bratteteig i Røldal Skisenter var bare noen få hundre meter unna da helikopteret gikk i bakken i nærheten av toppen av stolheisen. Han bekrefter at heikopteret ikke kolliderte med kraftledningene.

— Jeg så det kom fykende inn i dalen, så ble det stille, sier han. Like etter kom meldingen over sambandet om at helikopteret hadde styrtet.

Bratteteig var ute i løypene i forbindelse med forberedelser til arrangementet Røldal Freeride Challenge, som skal avsluttes i dag.

STYRTET: Helikopteret er totalhavarert.

Lege på stedet

— Jeg var rett ovenfor der det skjedde, og da hadde jeg tilfeldigvis en lege på skuteren. Vi var raskt på plass, sier han.

Da Bratteteig og legen kom, var de fire passasjerene og piloten allerede på vei ut av helikopteret.

Passajerene var sikkerhetspersonell som skulle utplasseres i løypen i forbindelse med Røldal Freeride Challenge.

Bratteteig sier det ikke var personer på bakken i nærheten av der helikopteret styrtet.

Nær høyspentlinje

— Foreløpig vet vi ingenting om hendelsesforløpet. Helikopteret var på vei opp over skisenteret til arrangementet Røldal Freeride Challenge, sier innsatsleder Svein Buer i Hordaland politidistrikt, til Fædrelandsvennen på åstedet.

Havarikommisjonen er varslet om styrten og skal granske hva som har skjedd. Politiet i Hardanger har startet etterforskning, og har blant annet rutinemessig sikret blodprøve fra heliktopterpiloten.

Hendelsen skjedde før skisenteret åpnet.

AMBULANSE: Hverken piloten eller de fire passasjerene ble alvorlig skadet i helikopterstyrten.
Elling Svela, Fædrelandsvennen