I dag reiser politiadvokat Ole Bjørn Mevatne fra Hordaland politidistrikt, samt fire etterforskere fra Kripos, til Fujaira i De forente arabiske emirater. Der starter de etterforskning av det norsk politi frykter er et drap.

Mistenkelig

Politiet i Bergen fikk melding om det mistenkelige dødsfallet i går formiddag.

— Det er omstendigheter ved saken som gjør at vi tror det kan ligge en kriminell handling bak dødsfallet, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt til BT.

Den 31 år gamle inderen ble funnet død om bord på «Champion Pioneer» natt til mandag. Da befant den 16 år gamle kjemikalietankeren seg i internasjonalt farvann.

— Lokalt politi har vært om bord i båten, men etterforskningen skal foretas av norsk politi fordi skipet er registrert her, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen ved vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen Sentrum politistasjon.

Lagt i jern

Etter det BT får opplyst skal kapteinen på båten ha fortalt lokale styresmakter at 31-åringen skapte seg krakilsk, og at flere av mannskapet måtte gripe inn for å roe ham. 31-åringen skal til slutt ha blitt lagt i jern. Bare timer senere ble han funnet død.

Mennene som skal ha tatt hånd om 31-åringen, samt kapteinen, er brakt i land av lokalt politi. De skal avhøres i dag, får BT opplyst. Avhørene skjer uavhengig av norsk politis ankomst.

På grunn av etterforskningen av flere drapssaker i Bergen, har Hordaland politidistrikt bedt om både taktisk og teknisk bistand fra Kripos. «Champion Pioneer» ligger nå for anker utenfor Fujaira.

Politiet vil ikke kommentere BTs opplysninger om at det skal ha vært et basketak om bord.

— Vi vet at det har vært en uoverensstemmelse hvor den døde mannen var involvert. Jeg vil ikke gå inn på detaljene om hva som har skjedd, sier Lian Mathiesen.

Ingen norske

Administrerende direktør Arne Viste i Champion Shipping sier det er begrenset hva de vet eller kan gjøre om saken.

— Jeg har snakket med kapteinen. Han har gitt meg en forklaring på hva som har skjedd, og at de fant mannen død. Nå avventer vi politiets arbeid, sier Viste.

Representanter både for rederiet og selskapet som har ansvaret for mannskapet, er reist til Emiratene.

— Politiet har nektet dem å snakke med mannskapet. Skipet får heller ikke gå videre før saken er etterforsket, sier Viste.

BT får opplyst at hele mannskapet om bord på «Champion Pioneer», offiserer inkludert, er indiske statsborgere.

Skulle det vise seg at dødsfallet er et drap, og noen blir tatt for ugjerningen, skal rettsforfølgelsen skje i Bergen tingrett. Grunnen er at skipet er norskregistrert.