Klokken 11.38 mandag fikk brannvesenet melding om røykutvikling i St. Paul kirke i Bergen sentrum. Biler fra tre stasjoner rykket ut. Da brannfolkene kom frem, viste det seg at det brant på kontoret til vaktmesteren — i lokalene til St. Paul Menighet. Denne murbygningen ligger i Nygårdsgaten, mellom selve kirken og det gamle bygget til Bergens Tidende.

Messen var akkurat ferdig da kapellanen i menigheten, Dom Benedict, hørte brannalarmen ule. Likevel var det ingen fra kirken som evakuerte. De skjønte at brannalarmen kom utenfra.

— Vi kan ikke stoppe for noe slikt. Det går ikke forkatolikker, sier Benedict.

Røyken veltet ut

Han har selv kontor i tredje etasje i bygget der ilden var løs.Det bor også noen søstre fra meningheten i murbygningen, men de var alle ute.

Tykk røyk veltet ut fra huset, både fra kjelleren og fra åpne vinduer i andre og tredje etasje. Mange tilskuere samlet seg. Nygårdsgaten ble stengt.

Vakthavende sjef i Bergen Brannvesen, Frode Bødtker, bekrefter overfor bt.no at brannen startet i et lite lager i en bygning tilknyttet kirken.

— Rommet der det brant er nesten totalskadet. Men det er lite skader i resten av huset. Røyken gikk i ventilasjonsanlegget og den fikk vi ikke kontroll på med en gang. Defor rykket vi ut med enda en bil, sier Bødtker.

Starter etterforskning

Brannvesenet fikk åpnet vinduene.

— Det var vaktmesteren som meldte fra om brannen.Det var ikke folk i bygget. Videre etterforskning vil vise brannårsaken, mendet er mistanke om at den er påsatt, sier Bødtker.

Tre stasjoner rykket ut. Bakgrunnen var atdet kom melding om at det brant et bosspann i kirken. Brannen skal ha blitt oppdaget av vaktmesteren, som trodde den var slukket.

— Brannvesenet skulle egentlig bare sjekke om brannen var skikkelig slukket, men da de kom til stedet oppdaget de at det var mer omfattende enn de trodde, sier operasjonsleder Walter Fosse i Hordaland politidistrikt.

Om brannen er påsatt eller ikke, vil ikke Fosse si noe om foreløpig. Han sier politiet sender vil sende ut kriminalteknikere for å undersøke brannstedet.

— Vi skal også ta en prat med vaktmesteren, og høre hvilke opplysninger han har, sier Fosse.

KAN VÆRE PÅSATT: Røykdykkere ble sendt inn for å slukke brannen. Ifølge Brannvesenet har de opplysninger om at brannen kan være påsatt.
Magnus Aamo Holte