Ingunn Røren

Christina Pleten

Marita Aarekol (foto)

Thailands vakreste transvestitt skal kåres, og konkurransen er knallhard. Rundt oss virrer menn i skjørt, menn i bikini, menn i selskapskjoler og halvnakne menn med boa rundt halsen. Vi er backstage på Tiffanys Theatre i Pattaya. BTs kvinnelige medarbeidere fremstår som de minst feminine i denne forsamlingen, omgitt som vi er av menn med forseggjorte frisyrer, kunstferdige negler og dyprøde lepper.

Mange av mennene fremstår som oppsiktsvekkende vakre kvinner. Andre ser bare latterlige ut.

Tiffanys er til vanlig et digert teater, der det kjøres store, glitrende musikalshow hver kveld. Samtlige roller innehas av transvestitter, også kalt ladyboys eller shemales. Den faste staben på teateret består av 100 transvestitter. I kveld er det festaften, siden de har fått besøk av 80 ladyboys som deltar i Miss Universe-konkurransen. Missekonkurransen kjøres sammen med kveldens vanlige show. Den vakreste transvestitten får dra videre til den internasjonale kåringen i Los Angeles.

Det er et salig kaos bak scenen. Det er trangt når de 100 faste transe-skuespillerne skal skifte og sminke seg her. Med kveldens 80 håpefulle misse-transvestitter på plass i tillegg, er det et inferno av hårspray, parfyme og fjær.

Og pupper. I alle fasonger og størrelser. Mennene viser dem mer enn gjerne frem.

— Hormonpuppene er de fineste. Jeg har tatt kvinnelige hormoner i tre år, og er veldig fornøyd med puppene mine, sier Tanya (26). Han/hun vant både Miss Thailand og Miss Universe i fjor, og er kveldens store stjerne. - Kjenn, er de ikke flotte? Tanya er ikke nevneverdig sjenert, og inviterer gjestfritt BTs utsendte til å kjenne på puppene hennes.

Andre menn har skaffet seg digre silikonpupper.

— Hver sin smak, men jeg synes det ser kunstig ut, sier Tanya, og blafrer med sine kunstige øyenvipper. Tanya er født mann, men fremstår som en usedvanlig pen kvinne.

— Jeg sparer penger til å ta den store operasjonen, og bli kvitt det ekle, mannlige kjønnsorganet mitt. Frem til jeg blir operert må jeg stå oppført som mann i alle offentlige papirer. Jeg gleder meg til å bli kvinne på ordentlig. Nå må jeg drive og snøre sammen «utsyret» når jeg går i trange kjoler, og det er jo litt slitsomt, sier Tanya.

Som på alle missekonkurranser med respekt for seg selv, må missene ko m me med dype meninger om krig og fred og sånt.

— I den internasjonale finalen i Los Angeles ble jeg spurt om hva jeg ville jobbe for hvis jeg vant. Jeg svarte at jeg ville jobbe for å gi transvestitter flere rettigheter og mer respekt. Du, er det sant at to menn kan gifte seg i Norge?

— Ja.

— Da vil jeg flytte dit! Det er masse transvestitter over hele Thailand, men likevel behandles vi ikke med respekt. Særlig på landsbygden er det vanskelig å være mann i skjørt. Vi vil behandles som alle andre. Ingen skal le av oss bare fordi vi dyrker våre feminine sider. Jeg har visst at jeg ville være kvinne siden jeg var fem år. Da hormonkuren ga meg hofter og pupper, var jeg Thailands lykkeligste kvinne!

- Vi begynte i 1998, og siden den gang har det bare vokst seg større og større, sier Alisa Phanthusak, som er formann i arrangementskomiteen.

Nå sendes hele showet live på nasjonal TV. Hele Thailand sitter og ser på, sier Alisa.

Dette året får de imidlertid stiv konkurranse fra virkelige damer. Det har seg nemlig slik at samtidig med Miss Tiffany skal også Miss Thailand kåres. Alt live på TV, selvsagt.

— Jeg tror folk kommer til å zappe frem og tilbake, sier Alisa håpefullt.

Reuters er på plass. Det er også BBC, koreansk TV og en rekke andre medierepresentanter.

Tre ganger har Thailands vakreste ladyboy blitt kåret til Queen of the Universe i den falske glamourens hovedstad - Los Angeles. Dette er den aller høyeste æren i hele verden for en glamourtranse, og har oppildnet det thailandske publikum til å følge den knivskarpe konkurransen. Ladyboy-fenomenet er forbausende akseptert Thailand.

Det er hektisk pudring av neser, la k kering av negler og tupering av hår på alle kanter rundt oss. Mens noen av ladyboysene er utpreget feminine, glemmer andre seg innimellom og sitter bredbent på stolene. Store manneføtter klemmes inn i stilettsko med smale remmer. Enkelte av de ferske missene burde nok øvd litt mer på å gå med høye hæler før de stolpret ut på scenen.

Missene mottas med voldsom applaus når de entrer scenen, alle iført hvite selskapskjoler i mer eller mindre kledelige varianter.

Etter hvert som den ene etter den andre ryker ut av konkurransen, er det fri flyt av tårer og maskara bak scenen. Vinneren er fortsatt ikke kåret da vi forlater teateret ved midnatt. Tanya venter fortsatt på å krone mannekvinnen som skal ta over etter henne.

— Jeg elsker å gå med høye hæler, men fy søren så vondt det gjør i beina, sukker hun. Hun må belage seg på en del runder til før Thailands vakreste ladyboy er kåret. Disse mennene tar skjønnhet på alvor.

<b>STOLT AV PUPPENE:</b> Deltakerne i Miss Universe for transvestitter viser mer enn gjerne frem puppene sine bak scenen. Denne mannen har skaffet seg silikonpupper, andre sverger til hormonpupper.