Misliker alkopress på Flesland

På Flesland flyplass tvinges alle utenlandspassasjerene til å gå gjennom taxfree-butikken for å komme seg til flyet.

Dette gir meningsløst kjøpepress, mener avholdsorganisasjonene.

- Jeg ble sjokkert da jeg oppdaget at alle passasjerer som reiser til utlandet nå blir tvunget til å gå gjennom hele taxfree-butikken på Flesland, sier lederen av Actis i Hordaland og medlem av landsstyret i avholdsorganisasjonen Juvente, Stina Vabø Mongstad. Actis er en felles sammenslutning av de fleste avholds- og rusforebyggende organisasjonene i Norge.

Vabø Mongstad mener ferden gjennom taxfree-området øker salget av alkohol.

-Dette er jo akkurat som å sette ut en skål med godteri til små barn. Jo mer godteri de får, jo mer spiser de uansett. Både produktplassering og aktiv markedsføring av alkohol viser at dette handler om profitt.

Politisk rådgiver i Actis Stein Magne Berglund er enig.

Må gripe inn
- Det er åpenbart rene profitthensyn som gjør at flyplassene tvinger sine utenlandspassasjeren gjennom den nye taxfree-butikken. Noe lignende finner vi ikke ellers i samfunnet, sier Berglund. Han ber helseminister Sylvia Brustad gripe inn mot ordningen på Flesland.

- Brustad bør sørge for at samferdselsministeren setter en stopper for denne måten å pushe alkohol og andre taxfreevarer på passasjerene.

På Flesland reiste om lag en million flypassasjerer til og fra utlandet i fjor. Hittil i år har nesten 600.000 passasjerer gjort det samme. I fjor ble det bygget ny og større taxfreebutikk, som er innredet slik at alle avreisende utenlandspassasjerer må gå gjennom butikken for å komme seg fra sikkerhetskontrollen og ut til selve flyet.

Plassmangel
Terminal- og markedssjef Alf Sognefest i Avinor på Flesland avviser at den nye taxfreebutikken er plassert med tanke på økt salg av alkohol.

- Det er plassproblemer som gjør at butikken er plassert slik den er. Våre kunder ønsker både en taxfreebutikk med et rikholdig utvalg og en størst mulig utenlandsterminal. For å kunne kombinere disse to hensynene er plasseringen blitt slik den er.

Hadde vi kunnet innrede passasjerterminalen helt på nytt, ville vi nok valgt en annen løsning, der passasjerene selv kan velge om de vil innom taxfreebutikken eller ikke.

Smutthull
Alf Sognefest sier at det finnes et smutthull for passasjerer som overhodet ikke vil gå gjennom taxfreebutikken på Flesland. Fra tid til annen ber passasjerer om hjelp fordi de lider av parfymeallergi og ikke kan oppholde seg i butikken. Disse blir sluset gjennom en egen smal korriger utenom butikken.

- Hvis avholdsfolk eller andre har store innvendinger mot å gå gjennom butikken på Flesland, kan de henvende seg til sikkerhetsvaktene og få gjøre det samme.

Han legger til at taxfreesalget er svært viktig for den økonomiske driften av Flesland. Derfor ville taxfreebutikken uansett ha hatt en svært synlig og sentral beliggenhet. For inntektene fra dette salget er viktig for Avinor og bidrar til driften av de økonomiske ulønnsomme flyplassene her i landet.Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Lokalt

Fakta

Taxfree-handel

* På vei hjem fra utenlandsopphold kan du ta med deg avgiftsfri alkohol og tobakk til Norge

* Du kan ta med 1 liter brennevin og 1,5 liter vin – eller tre liter vin.

* 2 liter øl. Hvis du ikke har med annen alkohol, kan du ha fem liter øl.

* 200 sigaretter eller 250 gram tobakk.

Bilder

KJØPEPRESS: Taxfreebutikken på Flesland utsetter passasjerene for sterkt kjøpepress på alkohol, mener avholdsfolket i Hordaland. ARKIVFOTO: HELGE HANSEN