Menighetens egen innsats førte til at 44-åringen ble pågrepet i sitt hjem i Bergen mandag kveld.

— Jeg ble kontakt for halvannen måned siden av folk i menigheten om saken, og har hatt rådgivende kontakt med dem. Det har resultert i denne pågripelsen, sier politioverbetjent Bent Raknes ved Hordaland politidistrikt.

Fikk konkrete overgrepstips

Saken startet i 2005, da kolleger av misjonæren fikk inn konkrete tips om at 44-åringen forgrep seg på unge gutter.

— Vi fikk både telefoner og e-poster fra kontakter i Argentina som gikk på hans kontakt med unge gutter, sier Kjell Ove Tangen.

Han er medlem av misjons- og hjemmeutvalget i De Frie Evangeliske Forsamlinger, der 44-åringen var ansatt som misjonær.

Ifølge flere kilder i trossamfunnet innrømmet misjonæren den gang at han hadde hatt seksuell omgang med gutter, men at guttene var over den seksuelle lavalder og at det hele var frivillig.

— Erkjennelsen kom raskt. Det ble raskt bestemt at misjonsvirksomheten til mannen måtte opphøre. Både han og familien ble sendt hjem, sier Tangen.

Politiet gjenopptok sak

Saken ble anmeldt til Hordaland politidistrikt, men ble henlagt i januar 2007 etter bevisets stilling.

-Vi reagerte på henleggelsen. Vi mente vi sto overfor en meget alvorlig sak og at det var åpenbart at noe hadde skjedd med guttene, sier Tangen.

I tiden etter henleggelsen fikk trossamfunnet flere og flere opplysninger om saken fra Argentina. Til slutt ba de politiet om å ta opp etterforskningen på ny.

-Vi skjønte at dersom politiet skulle ta opp saken på ny så måtte de ha nye beviser, utover det de hadde da saken ble henlagt, sier Tangen.

Menighetens løsning ble å selv samle beviser i Argentina. Den siste måneden har to personer fra trossamfunnet vært i Argentina, og snakket med to gutter som 44-åringen nå er siktet for ha voldtatt.

— Saken ble besluttet gjenopptatt av meg på mandag, på bakgrunn av at det var kommet nye opplysninger, sier politiadvokat Eli Valheim i Hordaland politidistrikt.

Avhørt i går

Etter at representanter fra menigheten fikk to gutter i Argentina til å fortelle hvordan de opplevde kontakten med 44-åringen, mener politiet det er grunn til å tro at den seksuelle omgangen ikke har vært frivillig.

I 2001 skal misjonæren ifølge siktelsen flere ganger ha voldtatt en 16-åring, og i 2004/2005 skal en ny 16-åring ha blitt voldtatt flere ganger.

— Vi mener det disse guttene har å si er troverdig, og at de må tas på alvor, sier Kjell Ove Tangen.

— Hva tenker du om at menigheten må drive bevisinnsamling selv i en slik sak?

— Vi hadde håpet å slippe det, men bestemte at vi ville gjøre den innsatsen selv av hensyn til ofrene i saken, sier Tangen.

I dag skal politiet vurdere om de skal kreve 44-åringen varetektsfengslet. I går var han i avhør.

— Han er forevist en siktelse, og han har forklart seg opp mot den. Hva han har forklart vil jeg ikke si noe om, sier advokat Stein Erik Ottesen.