En tingrett på Vestlandet har nylig dømt en mann i 60-årene for årelang mishandling og flere voldtekter av sin kone. Mishandlingen startet allerede kort tid etter at de giftet seg, og det var først og fremst da mannen var i alkoholrus at han utøvde volden mot konen og deres barn.

Kuttet telefonledning

Da saken var i retten for to uker siden, kom det frem hvordan ektemannen gjennom hele ekteskapet hadde hatt store alkoholproblemer. I disse drikkeperiodene var han truende og voldelig mot både kone og barn. Konen forklarte at hun i disse periodene gjorde så godt hun kunne for å ikke provosere ektemannen. Både kone og barn kunne fortelle hvordan de var nervøse for hva som kunne skje når han var full.

Ved en anledning tidlig på 90-tallet, da mann i 60-årene spurte sin eldste datter om hun visste hvorfor vi feirer 1. mai, og hun ikke kunne svare, ble han rasende på konen sin. Han gikk løs på henne med slag. Da hun løp for å ringe til politiet, tok han fra henne telefonen og kuttet telefonledningen.

Bandt konen fast

Ved en annen anledning, etter en krangel med sin eldste datter, gikk han løs på svigerfaren sin. Konen fikk både datteren og sin egen far bort, men ble selv slått i ansiktet. Da de flyktet, kom ektemannen etter dem og knuste inngangspartiet i huset hvor de skjulte seg.

I retten kunne mannens kone fortelle flere historier om vold, trusler og misbruk gjennom flere år. Det var først i romjulen 2007 at politiet virkelig fikk innsikt i situasjonen familien til mannen i 60-årene levde i.

Etter å ha drukket tett hele julen, tok han konen sin ut i fjøset, og hevet henne opp ved hjelp av en slaktetalje. Deretter forgrep han seg på henne. Etter voldtekten truet han henne med våpen, og på et tidspunkt truet han også med å skyte seg selv og alle andre dersom hun løp for å hente hjelp. Parets sønn fikk varslet sin søster i Bergen om hva som skjedde, og hun varslet politiet som pågrep mannen etter en væpnet politiaksjon.

Vold også mot eks-kone

Ektemannen har sittet fengslet siden han ble pågrepet i romjulen og har ikke erkjent noe av det han nå er dømt for.

Retten konkluderer med at det er ført solide beviser for at mannen har opptrådt voldelig mot sin kone og sin familie gjennom 25 år. Et av vitnene i saken var også mannens første kone som kunne fortelle at hun hadde opplevde mye av den samme volden da hun var gift med ham.

Retten har dømt mannen i 60-årene til en straff på fem år og seks måneder. I tillegg må han betale oppreisningserstatning på 250.000 kroner.