Mellom 1000 og 1500 mennesker ble evakuert da alarmen gikk på Mongstad lørdag 23. august i år. Vitner observerte store mengder røyk som veltet ut.

På en pressekonferanse på Mongstad i ettermiddag vedgikk StatoilHydro at utblåsingen hadde betydelig større ulykkespotensiale enn først antatt.

Fare for menneskeliv

— De foreløpige vurderingene viser at vi var ett til tre minutter unna alvorlig eskalering, der det var potensiale for tap av menneskeliv, sier Kjell Petter Aanes, direktør for StatoilHydro Mongstad.

17 mennesker var på arbeid i området da brannen startet.

Nødstopp avverget storulykke

Avgjørelsen på kontrollrommet om å ta en nødstopp avverget katastrofen i siste liten. Hadde ikke det blitt gjort ville det komt luft inn i systemet. Det mulige scenariet ville da ha vært eksplosjon, brann i reaktoren og forplanting i øvrige anlegg.

StatoilHydro opplyser at en strømsvikt var årsaken til røykutviklingen:

«Lørdag 23. august sviktet strømforsyningen til viktige kontrollenheter i krakkeranlegget på Statoil Mongstad og gass antente i nødskorsteinen».

Hendelsen er fremdeles under granskning, men de ansatte ble informert om de foreløpige resultatene i dag. Anlegget har vært ute av drift i 70 dager, men skal starte opp igjen i neste uke.

- Dramatisk

Alarmen gikk klokken 16.33, og først klokken 19.40 kunne arbeiderne returnere til arbeidsstedet. Ingen personer kom til skade.

Vitner bt.no snakket med, beskrev hendelsen som dramatisk, med mye røyk og ulende alarmer.

— Ja, det så ekkelt og litt skummelt ut. Det var i høyeste grad en uønsket situasjon, sa informasjonssjef på StatoilHydro Mongstad, Kåre Ness til bt.no 23. august.

bt.no kommer med mer

2211-tipser
2211-TIPSER