— Her oppe bodde jo familien min, sier Berit Henriksen, mens hun trør på trimrommet på Kolstihagen sykehjem.

Filmen på det store lerretet foran henne ruller gjennom kjente områder, med hennes Bernhard Meyers vei like i nærheten av Fløibanen.

Hun legger bak seg meter for meter, mens bylyder som trafikkstøy veksler med "Bergenssangen", "Fjellveivisen" og andre kjære toner.

Inspirerende

— Der er Fjellveien!

Henriksen trør både med både armer og bein. Hvis det blir tungt og bevegelsene stopper opp, merker sykkelen det, og bruker motorkraft til å hjelpe med omdreiningene.

— Jeg må sykle fort, ler Henriksen.

Hun sykler jevnt, oppslukt av filmen, men etter hvert er det nok.

— Nå kjenner jeg det godt i ryggen, sier hun.

— God trim?

— Ja, det var det!

Datteren Mona Windheim smiler.

— Dette er inspirerende. Du ser at de eldre får en god følelse når det vises film fra kjente steder ... her har de vært!

Boksing og golf

Den gode følelsen ser også ut til å fylle helsebyråd Hilde Onarheim, som er tilskuer til nyvinningen på sykehjemmet, sammen med filmskaper Jon Ingar Kjenes fra Buss & Media, kommunebyråkrater og sykehjemsansatte.

De følger med mens filmen løfter seerne oppover Søndre Bellevueveien.

— No e det Bellevue, utbryter helsebyråden.

— Her kan vi jo stoppe og ta en kopp kaffe, fortsetter hun, men snart har senior Kåre Haugsbø som i øyeblikket er den som trør, syklet forbi, og svingt opp Fjellveien. Han har syklet langt. Hele turen tar nesten en halv time.

Siden 7. januar har åtte personer med demens, trent jevnlig på trimsykkelen på Kolstihagen. Noen tar unna fem minutter av gangen, andre 40 minutter.

— Mange sitter mye i ro på sykehjem. Det er spennende å se om vi får gjort noe med deres hverdag ved å ta i bruk ny teknologi, sier Onarheim til BT.

Wii spill med boksing, golf og bowling skal også inn i den nye bevegelsesterapien på sykehjemmene.

Kan komme til flere sykehjem

— Bergen kommune vil forsøke forskjellige teknologiske løsninger i tillegg til den menneskelige faktoren. Den kan vi aldri erstatte, poengterer Onarheim.

Foreløpig har Bergen bare lånt syklene for å teste dem ut, og vurderer å kjøpe dem inn for å dokumentere effekten nærmere.

På Kolstihagen sykehjem er teamleder Ida Saxevik allerede i full gang med dokumentasjonen:

— Jeg begynte med en gang å registrere ulike faktorer hos pasientene da jeg hørte vi skulle få syklene, for å ha noe å sammenligne med etter hvert, sier hun.

Saxevik skal blant annet se på om tiltaket gir redusert fallrisiko og mindre uro og angst hos pasienter med demens. Hvis effektene blir gode kan bevegelsesterapien bli utvidet til alle sykehjem i Bergen.

Videreutvikler

Løsningen er ennå ikke helt ferdigutviklet. I øyeblikket må filmen settes i gang manuelt. Målet er at filmen skal starte og stoppe automatisk når mosjonisten starter eller stopper å trø.

Nå foregår den visuelle opplevelsen på ett lerret foran syklisten. Men filmmakerne fra Buss og Media, gjorde opptakene med fire kamera, slik at det skal være mulig å sette opp skjermer også på sidene av mosjonisten, for å gi en enda sterkere tilstedeværelse på blant annet Fjellveien og utsiktene rundt.

Fungerende styrer ved Kolstihagen, Anita W. Johansen, ser muligheter også for andre pasientgrupper enn personer med demens.

— Dette skulle jeg ønske at vi også kan få på rehabiliteringsavdelingen, sier hun.