• Tror du han kommer til himmelen? spør en jente pastor Stig Magne Heitmann.

I over en time har hun stått sammen med over hundre skolekamerater på stedet der 16-åringen døde. Først kom mopedene med venner fra andre skoler. Siden kom fakkeltoget med 9. og 10.klasse fra Ytrebygda. På himmelen var det stjerner. På jorden lys og blomster og en plakat med bilde. «Du var alltid så blid», hadde vennene skrevet. «Vi husker korset du alltid hadde rundt halsen. Så lei deg du ble den dagen det røk. Vi måtte kjøpe et nytt til deg for å se deg glad igjen».

Stillheten

På veien brant kallenavnet hans i telys, og et hjerte. En jente tente et stjerneskudd. En gutt hadde tatt på seg sort dress og slips. En annen sto med en enslig tulipan. Han prøvde å rette opp de slappe bladene, bestemte seg for å rive av et av dem, rette stilken. Han så fortvilet på blomsten, ned i bakken.

Det var ingen voksne på stedet, ingen taler, bare stillheten, viskingen, de trøstende ordene til dem som holdt rundt hverandre, gutter som spyttet i bakken. Det hadde vært en lang dag.

Nå beveget mange av dem seg mot Aurdalslia skole til Sandsli menighets ungdomsklubb «Åpent Hus» der blant annet pastor Stig Magne Heitmann venter.

Må bli vekker

— Da jeg hørte at det gjaldt en gutt fra Sandsli, tenkte jeg straks at det måtte være en vi kjenner fra klubben. Det fikk jeg stadfestet like etterpå, sier pastoren til BT.

I går ettermiddag snakket han med far og stemor til 16-åringen.

— De fleste kan vel tenke seg hvordan de har det nå. De har fått et kjempesjokk, har en natt uten søvn bak seg, og har det fryktelig vondt.

I fem år har Heitmann vært med på å drive klubben, som er åpen for alle, også ungdom med rusproblemer.

— De unge viser en omsorg for hverandre, en evne til å forstå hva som har skjedd. De har grått i smerte. De virker så bestemt på at dette ikke skal skje igjen. Det imponerer meg, sier han.

— Har du sett lysene? spør en gutt en jente som kommer inn døren.

— Jeg gikk i toget, sier hun.

— Gikk dere midt i veien?

— Ja.

Han smiler: - Det var bra.