13.20: Hordaland Røde Kors Hjelpekorps mobiliseres nå for innsats i Lærdal. Alle i RKH oppfordres til å kontakte egen korpsledelse for instrukser, skriver de på twitter.

13.12: Administrerende direktør i Helse Førde, Jon Bolstad, sier til VG at de har hatt store problemer siden brannvesenet har brukt mye vann.

— Vi har tømt alle butikker for vannflasker for å ha rent vann å gi til pasientene. Vi gikk også tom for enkelte medisiner, slik som kortison, sier Bolstad til avisen.

På grunn av mangelen har sykehuset fått flydd inn leveranser med helikopter

13.00: - Det er ingen branner som pågår, sier politiadvokat Katrine Trønsdal i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Brannvesenet har fortsatt ikke kontroll på situasjonen og driver med etterslukking og kjøling av bygninger.

Rv5 gjennom Lærdal er nå åpen for fri ferdsel, men vegene inn i brannområdet er fortsatt stengt.

12.50: Det er kolonnekjøring og redusert fremkommelighet i Fodnestunnelen og Bermåltunnelen. Den lille vegtrafikksentralen i Lærdal er satt ut av spill som følge av brannen. Som en følge av det har ikke Vegtrafikksentralen mulighet til å overvåke eller stenge alle tunneler.

— Vi har ikke full kontroll, sier trafikkoperatør Randi Stohlberg.

Stohlberg sier også at mange måtte kjøre lange omveier.

Det er 140 tunneler i Sogn og Fjordane. Vegvesenet overvåker mange av dem, og har mulighet til å stenge dem fjernstyrt ved behov. Søndag har vaktbiler kjørt rundt i fylket for å dirigere trafikken og kontrollere tunnelen.

12.45: I følge politiet er mobiltelefonsambandet fortsatt nede, og situasjonen forventes ikke løst i dag. TELENOR jobber med saken.

12.30: Erna Solberg: Dette er en veldig spesiell dag. I natt har det vært veldig mange helter i Lærdal. Det er den største brannen vi har sett på tiår, sier hun tra talerstolen på Høyres felleskonferanse i Oslo.

— Dette er en stor tragedie for lærdalssamfunnet som vil prege lærdalsbygden i lang tid fremover.Vi skal sørge for å følge tett på for å bidra så godt vi kan til å finne de gode løsningene.

— Jeg har snakket med justisministeren som følger situasjonen tett.

Hun sier videre at når uhellet er ute og været er dårlig, så er vi sårbare for både naturkrefter og ild.

— Vi klarer aldri å planlegge for alt og vi må komme tilbake til hva vi skal lære av den katastrofen som har skjedd.

IMG_0104.JPG

12.24: Telenor vil starte arbeidet med å gjenopprette mobildekningen i Lærdal så snart de får tilgang til området av politiet. Kommunikasjonssjef Trond Sollid i Telenor Norge forteller at selskapet har jobbet med situasjonen i hele natt.— Aggregat, som skal opprettholde strøm til basestasjonene, og en mobil basestasjon er framme utenfor Lærdal. Denne vil avhjelpe mobiltelefoni og mobilt bredbånd så snart vi får det på plass når vi har fått tilgang til området. Det som haster mest å få på plass, er mobildekningen, sier han til NTB.

I praksis er det ingen mobildekning i Lærdal. Telenors hovedsentral i kommunen har brent ned, mens ytterligere elleve basestasjoner er berørt. I tillegg er mobildekningen i deler av Aurland redusert fordi fire basestasjoner er berørt.

For å hjelpe på situasjonen har teleselskapet økt effekten på to mobilstasjoner som står utenfor Lærdal.

— Det gjør avstanden ut av sentrum for å få dekning noe kortere. Dekningen vil være perifer, så man må ut av sentrum og nærmere disse to stasjonene for å få mobildekning, sier Sollid.

12.20: Kommunen skriver på hjemmesiden sin at styresmakter som ikke kommer i kontakt med Lærdal kommune, kan ta kontakt med Fylkesmannen i Sogn og Fjordane på telefon: 57 64 30 98. Fylkesmann Anne Karin Hamre på telefon: 979 86511 og fylkesberedskapssjef Haavard Stensvand på telefon 915 77432.

IMG_0099.JPG
FREDRIK HOVE

12.16: Situasjonen i Lærdal er fortsatt ikke under kontroll. Men i følge politet er det nå klart at 23 bygninger er mer eller mindre totalskadd. Av disse er 16 bolighus. Ca 200 personer har blitt evakuert av innsatspersonell på stedet. I overkant av 50 personer har fått legebehandling, skriver politiet i Sogn of FJordane i en pressemelding. 12.12: — Flere brannfolk er sjekket inn på sykehuset med røykskader etter å ha jobbet med brannen i flere timer, sierOrdføreriLærdalJan Geir Solheim

12.09: - Slå ring om Lærdal, skriver Knut Storberget på twitter.

12.03: Det har vært snakk om at 300 personer som har vært innom sykehuset, men så langt er det minst 90 som har fått behandling, sier Kommunikasjonssjef i Helse Førde, Terje Ulvedal.

I følge Ulvedal fungerte sykhuset i Lærdal i natt som et evakueringssenter fordi det var det eneste stedet som hadde strøm.

12.00: Fylkesberedskapssjef Haavard Stensvand hos Fylkesmannen i Sogn og Fjordane sier at situasjonen i Lærdal fortsatt er uoversiktlig, slik han bedømmer det. Han har løpende kontakt med kommunen, politiet, Telenor, Direktoratet for samfunnsberedskap og sikkerhet og andre impliserte etater.

— Det viktigste nå er at det ikke er akutt fare for skade på liv og helse, sier Stensvand.

Fylkesmannen har gjort det de kan for å støtte kommunen, blant annet ved å skaffe folk som kan hjelpe til fra nabokommunene. Flere ordførere og rådmenn har stilt opp, opplyser Stensvand.

— Ordføreren i Aurland reiste til Lærdal allerede i natt. Dessuten er ordføreren i Årdal på vei til Lærdal nå i formiddag, sier han.

Rådmannen i Sogndal har også vært i Lærdal siden i natt.

— Rådmannen i Årdal er også på vei, og rådmenn i tre andre kommuner står på en stand by-liste, sier Stensvand.

- Kan det bli aktuelt å sende flere?

— Det vurderes fortløpende. Kriseledelsen i Lærdal skal ha et møte nå klokken halv ett. Da får de oversikt over behovet for ytterligere støtte utover dagen, så mye vil bli avgjort når vi får rapport derfra, sier Stensvand som selv oppholder seg på Statens hus i Leikanger.

11.55: Brannen i Lærdalsøyri har slått ut tele- og datakommunikasjon i området. Telenors telesentral i området er brent ned, og Telenor jobber med å få på plass mobilt beredskapsutstyr, skriver Telenor i en pressemelding.

— Det er for tiden ikke mulig å utføre arbeid i brannområdet, men Telenor jobber på spreng sammen med sine entreprenører for å forberede alternative løsninger. Mobile nødstrømsaggregater er på vei, og venter nå ved Lærdalstunnelen. En mobilvogn, som inneholder basestasjon for 2G, 3G og 4G er også på vei, skriver de.

Når denne er framme, kan den gi dekning for både tale- og datakommunikasjon. I tillegg er en beredskapscontainer med en mobil telesentral på vei fra Østlandet. Denne vil kompensere for sentralen som er brent ned. Per nå er vanskelig å si når dette arbeidet vil være ferdig.

— Telenor har etablert sin kriseledelse for å sikre at mulige tiltak settes i verk så raskt som mulig. Ekstra mannskaper er kalt inn. Arbeidet koordineres med Fylkesberedskapsrådet

11.54: BBC skriver om storbrannen i Lærdal.

sz8bdc2f.jpg
ARNE VEUM

11.42: Det er opprettet evakuertsentre på Lærdal sykehus, Håbakken kafe, ARuland fjordhotell og ungdomshusene Tønjum, i følge kriseinfo.no. 11.39: Hordaland politidistrikt bidrar med store styrker i Lærdal. — Vi har hatt alt fra 8 til 15 personer i innsats. Det er hovedsakelig politifolk fra sentrum og også Voss, sier operasjonsleder Bjarte Rebnor i Hordaland politidistrikt.

11.31: - Den dårlige telefondekning hemmer arbeidet vårt. Folk må bruke fasttelefon, sier pressevakt Nils Erik Eggen ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

Ifølge kriseinfo.no er strømmen borte i store deler av Lærdalsøyri. Politiet, som har slitt med å bruke walkie-talkie, sier at situasjonen er uoversiktlig.

— Det er en utfordring når folk vil ha greie på hvordan de går med sine, og så virker ikke mobilnettet, sier ordfører Jan Geir Solheim til TV 2 Nyhetskanalen i morgentimene. Han henviser til kommunens Facebook-side (se bilde i saken).

11.28: - Alle som ikke har noe i området å gjøre bør holde seg unna, sier Eggen til TV 2 Nyhetskanalen.

11.25: - Dette er en katastrofe, sier pressevakt Nils Erik Eggen ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

11.18: - Våre tankar går til dei berørte av storbrannen i Lærdal. Det er viktig at folk tek vare på kvarandre i denne stunda. Me tenker på dykk!, skriver Sogndal Fotball på twitter.

11.13: - Uvirkelige bilder fra vakre Lærdal. Takk til alle som stiller opp. Varme tanker til dere som er rammet, skriver Jens Stoltenberg på twitter

11.10: Klokken 08.50 ble brannmannskapene fra Bergen, Voss og Vossestrand permittert fra slukkingsarbeidet i Lærdal, melder 110-sentralen i Hordaland.

11.08: - Jeg har selv vært og knust dører og fått ut folk. Det er ganske dramatisk, sier ordføreren i Lærdal, Jan Geir Solheim.

Ordføreren bor i en annen del av bygda enn den som er rammet av brann. Men både kommunens tekniske sjef og rådmannen er blant de evakuerte.

— Klart dette er tøft, de har jo både familie og sine bygg i området der det brenner, sier ordføreren tilTV 2.

11.04: Et større område ble søndag morgen sperret av av nødetatene på grunn av fare for gasseksplosjon, melder Aftenpostens reporter i Lærdal, Hans O. Torgersen.

— Det var noen gasstanker det var uavklart med, men vi har nå sperret av området og har situasjonen under kontroll, opplyser politiet i Sogn og Fjordane til Aftenposten.

10.53: Mobilnettet er delvis nede, Internett og strømmen vekke etter storbrannen i Lærdal. Problemene startet for alvor rundt klokken 02.

Skjermbilde.JPG

— Hovedsentralen i Lærdal er brent ned. I tillegg er flere basestasjoner ute. Vi har en mobil basestasjon på vei fra Bergen, og en beredsskapssentral som fraktes fra Fåberg. Jeg tør ikke å antyde når det er klart, vi må også få komme inn i området, sier kommunikasjonssjef Knut Sollid i Telenor Norge.Manglende mobildekning har også skapt problemer i redningsarbeidet. Sollid sier han ikke opplevd noe liknende på sine 17 år i bransjen.

— Det hender vi har lynnedslag der mobilsendere blir slått ut, men jeg kan ikke erindre noe med så kompakt utfall. Det har ikke skjedd før at både mobil og fasttelefoni er blitt slått ut av brann, sier han.

- Er Telenors system for sårbart?

— Vi beklager at det har skjedd, og i etterkant evaluerer vi alltid enhver situasjon, men når vi har et bygg som ligger midt i brannområdet og brenner opp, så tilsier det ikke at Telenor har en situasjon som er ukontrollbar.

10.50: To lag á seks røykdykkere fra Kysteskvadren ved Haakonsvern kjørte klokken 11 mot Lærdal, sier redningslederBjørn Magnussen ved Hovedredningssentralen på Sola.

— En større styrke er forhåndsvarslet. Skogbrannhelikopteret fra Værnes som ble rekvirert av Direktoratet for samfunnssikkerhet og forvaltning måtte snu på grunn av værsituasjonen i fjellstrøkene, sier han.

10.49: Erna solberg på twitter: Takk til hjelpemannskap og frivillige som har stått på hele natten i Lærda.Tankene går til de som har mistet hjem og er skadet.

10.45: - Forferdeleg det som no skjer i unike Lærdal. Tenkjer på dei som er ramma. Takk til alle som no stiller opp i redningsarbeid, skriver Bård Vegar Solhjell på twitter

10.40: 50 frivillige fra Røde Kors deltar i arbeidet med brannen i Lærdal. De som har jobbet gjennom natten får nå avløsning av nytt mannskap.

last ned.jpg

10.24: Det er etableret pårørandetelefon i Aurland rådhus på telefon: 57 63 18 30, 57 63 18 31, 57 63 18 33, 57 63 29 00. Dette fordi telefonen er ute av drift i deler av Lærdal.

10.22: Det vil våre åpent hus fra klokken 11.00 i ungdomshuset på Tønjum – Tinghall. Der vil kriseteamet til kommunen være tilstede.

10.21: Eivind Hovden ved sivilforsvaret i Hordaland sier han har hatt et tjuetalls personer i sving i hele natt, og ytterligere fem er på vei inn. De bistår nå brannvesenet med etterslukkingen, og vil trekke seg ut klokken 17. – Det har vært en krevende aksjon

10:18: - Det er rundt 90 som er innlagt på sykehus med skader og som har fått behandling for røykskader. De aller fleste er lettere skadet og har fått oksygenbehandling. Det kommer stadig nye inn og tallet vil øke. Jeg kjenner ikke til at noen er alvorlig skadet, sierKommunikasjonssjef i Helse Førde, Terje Ulvedal.

10.15: Klokken 11 vil kommunen ha informasjonsmøte for dem som er rammet av brannen, sier ordføreren.

1013: Ingen er alvorlig skadet, men mange er skadet. Vi har flerer hundre som er evakuert og vi vet ikke når disse kan flytte tilbake. Kriseteamet har vært på sykehuset i hele natt, sier ordføreren i Lærdal, Jan Geir Solheim.

10.13: Helse Førde ber alt av helsepersonell i Lærdal, som har muligheten til det, til å komme seg på jobb, skriver Nrk.

10.06: Vakthavende, distriktssjef i Sivilforsvaret i Sogn og Fjordane, Gaute Molvær sier at de ble anmodet klokken 23.30 om å stille med alt tilgjengelig mannskap for å støtte brannvesenet.

— Det ballet på seg utover natten. Vi kalte inn personell fra Sogndal også. På bakken har vi vært cirka 30 personer i innsats i natt, pluss 5-6 i logistikkfunksjoner. Vi har også bistått kommunens kriseledelse. Blant annet er vi ansvarlig for matforsyning, sier han.

— I natt var det kritisk og til tider uoversiktlig. Siden det begynte å lysne har de hatt kontroll på situasjonen. Vindretningen er blitt noe gunstigere.

— Det har vært store utfordringer med telenettet. Det vi har registrert, er at særlig Telenors nett har vært nede store deler av natten. Network Norway har også vært ut og inn deler av natten. Vi har stilt med satellitt-telefoner,sier han.

10.00: - Politiet holderpressebriefingi sentrum, sier Nils Erik Eggen, pressevakt ved Sogn og Fjordane politidistrikt, .

09.55: Det er observert en eller flere droner i luften over katastrofeområdet. Uvisst hvem som opererer disse, men de kan utgjøre en fare for helikopter i innsats, og må derfor fjernes omgående, sier operasjonsleder ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

09.50: Kommunen jobber med å etablere en pårørendetelefon. Det er fremdeles ikke telefondekning i Lærdal.

09.40: Sykehuset i Lærdal er i beredskap.Det har i natt vært kallet inn store ekstraressurser til sykehuset i Lærdal.I alt niambulanser er nå i området, og det blir fortløpende vurdert om det er nødvendig å sende flere ambulanseressurser.

— Vi har sendt seks intensivsykepleiere og tre leger med et Sea King-helikopter til Lærdal, for at de skal hjelpe til der. Dette helikopteret skal ta med seg tilbake til Førde ytterligere seks pasienter, sier Kommunikasjonssjef i Helse Førde, Terje Ulvedal.

Han sier at så langt har over 30 personer fått behandling ved Lærdal sjukehus og at de har løpende kontakt med sykehuset i Lærdal og andre nødetater. Han kan ikke forklare hvorfor andre opererer med 52 innlagte.

— De rundt 30 pasientene som er innlagde ved lokalsykehuset har fått behandling for å ha pustet inn røyk. Alle har lettere skadet, sier Ulvedal.

09.30: - Omtrent 30 bolighus er nedbrent og et ukjent antall hus er skadet. Ingen er savnet, og ingen er meldt alvorlig skadet, sier operasjonsleder i Sogn og Fjordane, Kjetil Avsnes, til VG.

09.25: Kommune vil ha åpent hus fra klokken 11.00 i ungdomshuset på Tønjum – Tinghall. Der vil kriseteamet til kommunen være til stede.

08.41: Strømmen er borte i deler av Lærdal. - Vi har ikke oversikt over situasjonen, vi står midt i det nå, sier Per Gullaksen, daglig leder hos Lærdal energi. I en pressemelding sier ordfører Jan Geir Solheim i Lærdal at det i verste fall kan ta dager før strømmen kommer tilbake. Det fører til problemer blant annet for Vegtrafikksentralen.

— Vi har mistet styringen i mange tunneller som følge av strømbruddet, sier RonnySleirevedVegtrafikksentraleni Hordaland.

08.40: Ordføreren i Lærdal, Jan Geir Solheim, sier at alt tilgjengelig mannskap er i sving.

— Tankene vår går nå til alle de som har mistet hjemmene sine og sitter oppe i en svært vanskelig situasjon. De skal vite at vi tenker på dere. Kommunen vil i samarbeid med de rette instanser ha en spesiell oppfølging til de som nå er rammet.

08:40: Sea King-helikopteret fra Florø flyr inn tolv innsatspersonell fra sykehuset i Førde til Lærdal. - Det er amnestesisykepleiere, akuttmedisinere, leger og ambulansekoordinatorer. De skal styrke den lokale beredskapen, sier redningsleder Bjørn Magnussen ved Hovedredningssentralen på Sola.

08.25: Ifølge overlege Truls Hjellestad ved Lærdal Sjukehus har rundt 300 personer vært til vurdering på Lærdal sjukehus i løpet av natten. 52 personer har vært innlagt eller sendt videre til andre sykehus.

08.23: 15 boliger og fem næringsbygg er totalskadet. Vinden har løyet noe, men det brenner fortsatt. Vi har ikke kontroll. 200 deltar i slokkingsarbeidet, sier Odd Arve Solvåg, fungerende stabssjef i Sogn og Fjordane politidistrikt.

08.19: 52 personer er innlagt på sykehus i Lærdal, melder NTB.

07:00: Minimum 23 bygninger er brent ned og totalskadd. Befaring i dagslys vil gi oss et mer presist omfang av skadeomfanget, sier ordfører Jan Geir Solheim . 16 av disse bygningene er bolighus. Resten er industribygg, to er forsamlingshus og flere er ferieboliger. I tillegg kommer mindre brannskader på flere andre hus. Minst tre bygninger i verneområdet på Lærdalsøyri er nedbrent. Et av disse husene hadde status som fredet.

06:30: Brannen var meldt stabil. - Det er store fare for at den blussar opp igjen, sier ordføraren i Lærdal Jan Geir Solheim i en pressemelding.

04.19: - Siste oppdatering er at tretten pasienter har vært innom sykehuset. De har alle pustet inn røyk. Ingen av dem skal være alvorlig skadet, sier kommunikasjonssjef Terje Ulvedal i Helse Førde.

— Et Sea King-helikopter lander klokken 05.25 med fem røykdykkere fra Florø, sier redningsleder Erik Willasen ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til NTB.

Ifølge NTB er det Forsvaret som har anmodet om å få helikopteret til disposisjon.