Siste søndag formiddag: Kenyas innenriksminister Joseph Ole Lenku opplyser at minst 59 mennesket er drept i terrorangrepet i Kenyas hovedstad.

Han tilføyer at over 1000 mennesker er evakuert fra kjøpesenteret som ble stormet av væpnede menn lørdag.

— Det er fortsatt gisler i kjøpesenteret, og det gjør operasjonen vanskelig, sier innenriksminister Joseph Ole Lenku.

Mange vestlige

Det er flere vestlige og andre utlendinger blant de drepte. En er den ghanesiske dikteren Kofi Awoonor. En annen er en canadisk diplomat.

Myndighetene vil ikke si hvor mange gisler som fortsatt befinner seg i bygget. Han anslår antallet terrorister til mellom 10 og 15 og sier at myndighetene etterforsker identiteten til angriperne.To sårede kenyanske soldater er evakuert fra bygningen, melder nyhetsbyrået AFP litt før klokken 11.

Forsterkninger fra Kenyas hær strømmet søndag morgen til området ved kjøpesenteret i hovedstaden Nairobi der terroraksjonen har pågått siden lørdag, melder NTB.

Soldater på plass

Representanter for sikkerhetsstyrkene sier de fortsatt håper å ta til fange eller drepe resten av terroristene som har drept minst 43 personer.

— Alle energi settes inn på å få en slutt på dette, sier en offiser i hæren til nyhetsbyrået AFP.Et stort antall soldater med skytevåpen og skulderholdte granatkastere er kommet til kjøpesenteret.

Kontakt med nordmenn

Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til NTB søndag morgen at norske myndigheter siden lørdag har arbeidet kontinuerlig med å få oversikt over situasjonen i Kenya.

— Vi har vært i fortløpende kontakt med vår ambassade i Nairobi og vi har også vært i kontakt med norske statsborgere som har vært involvert, sier Elsebutangen.

Kenyas innenriksminister sier at øverste etasje i kjøpesenteret er under myndighetenes kontroll, og at terroristene er isolert i første etasje eller kjelleren av bygget. Et ukjent antall gisler er også i bygget.Terrororganisasjonen al-Shabaab, som hevder å stå bak sier angrepet mot det delvis israelskeide kjøpesenteret er et svar på Kenyas militære intervensjon i Somalia.

Tungt bevæpnet

Terroraksjonen startet lørdag ettermiddag da en gruppe på opp til 20 tungt bevæpnede terrorister tok seg inn i kjøpesenteret gjennom tre innganger og begynte å skyte vilt rundt seg, mens folk i panikk løp ut eller gjemte seg der de kunne.

Deretter stengte de alle utgangene og begynte å be folk lese opp en tekst på arabisk. De som ikke kunne lese den, ble ansett for å være vantro og skutt ned på stedet. De sa selv de ville skåne dem som var muslimer.

Kort tid etter kom politiet til kjøpesenteret, men det tok en time før Kenyas elitestyrker kom. Da de tok seg inn, fant de blodige lik strødd rundt mellom bordene på kafeene, i butikkene og langs korridorene, og hundrevis av mennesker som lå i skjul og som ble hjulpet ut. På parkeringsplassen utenfor lå det også mange drepte.

Døde barn

Blant de døde er det flere barn, og til sammen minst 300 skadde er kjørt til sykehus rundt om i byen. Mange blødende barn ble båret ut av kjøpesenteret.

Lang utover kvelden var det skyting inne på kjøpesenteret mens terroristene skjøt uskyldige og politiet jaktet på terroristene, men det stilnet etter hvert. Blant de drepte skal det være to kenyanske elitesoldater.

Kenyansk politi sier de ikke hadde noe forvarsel om at en terroraksjon var i emning, men al-Shabaab har lenge truet med angrep, og Westgate ble ansett som et potensielt mål for en somalisk terroraksjon..

Terroraksjonen, som er den verste i Kenya siden den amerikanske ambassaden ble angrepet for 15 år siden, er blitt fordømt over hele verden, blant annet i FN og av USA.