ØIVIND ASK (tekst og foto)

Det ser ikke så pent ut på Shetlands Larsens brygge for øyeblikket, med lastebiler på kaien og avsperret område der arbeidet pågår, men det er bare foreløpig. Marianne Nordhus fra Fjelberg i Kvinnherad og Karl Bjørnar Wirkola fra Alta lover at arbeidet skal være ferdig som planlagt.

Ragnvald Hommen, primus motor, forteller stolt og glad at 250 gjester er invitert til avdukingen 8. mai kl. 12.00. De fleste er naturlig nok familiemedlemmer av sjøfolkene, men også sjømannsorganisasjonene, Marinen, kommunen og andre bidragsytere kommer. Hver dag er han nedom kaien og følger med i arbeidet, og er allerde blitt godt kjent med de to fra firma Wikholm.

Men det heller ikke så rart han følger med i innspurten. I fire år har dette minnesmerket opptatt nesten all hans tid. Hver eneste dag har han jobbet med saken.

— Hadde jeg vært 30 år yngre, kunne jeg blitt politiker, ler han, - for nå er jeg blitt så godt kjent med måten de folkene arbeider på.

Selv var han uteseiler under krigen, seks lange år. Han jobbet i maskinen, den verste plassen om bord hvis skuten ble senket.

Nå håper bare Hommen på at værgudene legger godviljen til på frigjøringsdagen. Uansett blir det en stor begivenhet når minnesmerket over de falne endelig kommer på plass.

GÅR DET BRA HER? Ragnvald Hommen følger spent med på fremdriften av minnesmerket. Marianne Nordhus og Karl Bjørnar Wirkola fra firma Wikholm har full kontroll.