Hylkje er, på denne dagen og i denne situasjonen, intet mindre enn verdens navle. De tidligere elevenes botsøvelser finner sted hvert år i midten av november. I midten av november blir minnene fra et fantastisk og begivenhetsrikt folkehøgskoleår så uutholdelige at folk lar seg rive opp, fra alle verdenshjørner, for å ta del i den årlige seremonien som går under betegnelsen elevstevne.

På dette stevne skal det mimres, og mimres igjen, over det som for de fleste fortonet seg som et eventyr av et skoleår. Et skoleår og en tid hvor folk virkelig fikk utvidet sin viten, sin vennekrets og sine horisonter.

Askeladden

Folkehøgskole er selve Askeladden i det norske skolesystemet. Den nyter en befriende og livsbejaende løsrivelse fra byråkratenes knugende skolediktatur. Folkehøgskolen er en av få gjenlevende samfunnsinstitusjoner som kan skape og virkeliggjøre sitt eget innhold med sin egen metodikk og i sitt eget tempo.

Dette gjøres i forpliktende fellesskap og vekstfremmende møte med de unges behov for kunnskap, klokskap og ferdigheter.

I dette alternative læringsmiljøet skapes trivsel og et fordomsfritt miljø, under solid takhøyde og med et sterkt element av ivaretakelse. Her er det bare å slå ut vingene og nyte vingespennets oppadgående flukt, over understrømmene, opp mot nye fantastiske høyder.

Buskmennene

– Her ble jeg så god som jeg ville, sier Marianne Brattum som gikk på skolen for 5 år siden.

– Etter at jeg sluttet på Åsane folkehøgskole har jeg savnet skolen hver eneste dag. Jeg kommer aldri til å glemme alle de gode minnene og alle de nye vennenene jeg fikk. Det er så herlig å komme tilbake – en sann fryd. Den ubeskrivelige ekspedisjonen til buskmennene i Kalahariørkenen står for meg som det mest spennende jeg noengang har fått være med på. Da lærte jeg utrolig mye, om meg selv inkludert.

Fellesskapet

– På denne skolen oppdaget jeg faget mitt og bestemte meg for hva jeg ville utdanne meg til, sier Trine Svendsen.

Hun har studert sosialantropologi, økonomisk geografi og utviklingsstudier og er nå klar for å undervise andre innenfor disse emnene.

– Det jeg syntes var det fineste og mest spesielle med mitt skoleår var det usedvanlige gode og nære sosial fellesskapet jeg fikk ta del i. Året som helhet var noe med det mest lærerike og morsomme jeg har vært med på. For første gang våget jeg meg utenfor Europa. Læreren vår var helt sprø, men på en aldeles herlig måte. Han dro oss med ut i villmarken både i Botswana, Zambia og Zimbabwe. Gjett om slikt setter uforglemmelige spor.

Valgets verdi

Åsane Folkehøgskole åpnet øynene mine opp for forholdene rundt om i verden, sier Ann Charlotte Ngai.

– Slik sett ble dette et møte med en skole som bidro til at jeg tok et fundamentalt og eksistensielt valg. Jeg bestemte meg for å studere fag som kan gjøre meg i stand til bedre å forstå hvilke faktorer som er med på å opprettholde den stor uretten i verden, og hvilke tiltak som bør iverksettets når en ønsker å endre på dette.

Tankevekkende seminarer

Årets elevformann er Benedicte Mørkved Larsen. Hun representerer årets kull som bare har gått på skolen i 3 måneder. I sin tale på elevstevnet underslår hun heller ikke hvilken betydning hun mener møtet med Åsane Folehøgskole har for årets elever.

Hun understreker det mangfold av tankevekkende seminarer med gigantene Jørgen Johansen, Frank Aarebrot og Jon Lotterud. Hun påstår at elevene hele tiden opplever noe de ikke ville ha kunnet oppleve andre steder. Som eksempel sier hun: «Hvor ellers ville en den ene kvelden se Helge Jordal på scenen i Bergen, for så å stå på samme scene sammen med ham i en felles produksjon et par uker senere?»

Benedicte roser alle de kulturelle aktivitetene opp i skyene og fremhever videre: «Når jeg ser meg tilbake på de månedene som har gått, må jeg smile. Litt av stolthet over utfordringene vi har tatt på strak arm, men jeg smiler mest fordi jeg har fått oppleve så mye. Vi er ikke halveis i skoleåret enda. Med alle de gode erfaringer så langt, er selvsagt forventningene store for resten av året. Jeg ser forventningsfull frem til praksisperioden, flere kulturutflukter og kvelder i Bomba. Og selvfølgelig til årets høydepunkt; klasseturen til Sri Lanka. Dette er et år fylt med glede og vil helt klart bli utrolig minnerikt for alle oss elever.»

Ketil Hofslett
Ketil Hofslett
Ketil Hofslett
Ketil Hofslett