Kristoffer Sørli Jørgensen (22) fra Stange i Hedmark ble det tredje norske dødsofferet i ISAF-styrken i Afghanistan.

— Dessverre må vi nok forvente at nye navn kommer til i fremtiden, selv om vi ikke har noen å miste, sa kommandanten på Bergenhus, generalmajor Jan Fredrik Blom i sin tale i går.

Tilfeldig dato

Minnedagen har vært planlagt i månedsvis. At en norsk soldat omkom og en ble hardt skadet i Afghanistan dagen før, var derfor en ren tilfeldighet - men også en påminnelse om det farlige oppdraget unge, norske soldater utfører i landet.

— Denne seremonien fikk dessverre større aktualitet enn noen kunne tenke seg. Alt ble plutselig så nært, sa Blom.

Noen titalls veteraner, offiserer og pårørende hadde møtte frem i den sure vinden på Koengen i går. På vegne av Forsvaret la Blom ned en krans på veteranmonumentet. Det samme gjorde Ulf Arnesen, leder i Bergen og Hordaland FN-veteranforening. Deretter var det bønn og ett minutts stillhet. Da kom de første snøfnuggene virvlende over plassen.

Minnegudstjeneste søndag

Forsvarssjef Sverre Diesen besluttet i sommer å innføre en minnedag for å hedre dem som har omkommet i tjeneste for Forsvaret, også i årene etter 2. verdenskrig. Dato for dagen er satt til 11. november, men i Bergen var markeringen lagt til i går. Søndag blir det minnegudstjeneste i Haakonsvern kirke.

— Forsvarets minnedag gir oss mulighet til å stoppe opp for en kort stund og reflektere over den tjenesten vi står i, sier seniorprest i Sjøforsvaret, kommandørkaptein Leif Tore Michelsen.

Han peker på at Forsvarets operasjoner i utlandet blir stadig skarpere, noe som øker sjansen for dødsfall.

MINNET FALNE: Leder i Bergen og Hordaland FN-veteranforening, Ulf Arnesen, la ned blomster på veteranmonumentet utenfor Bergenhus Festningsmuseum. Den omkomne norske soldaten i Afghanistan gjorde høytideligheten ekstra aktuell.