SILJE VESTVIK

De mest utålmodige sto på kaien allerede klokken ni i går morges, selv om Englandsbåten ikke slapp noen om bord før på ettermiddagen. For femte gang har BA-journalist og eks-matros Edvard Pettersen invitert til sjømannscruise. Februarturen har for lengst blitt tradisjon, for gamle uteseilere med lyst til å kjenne havbrisen i grånende lugger finnes det nok av.

Stemningen er allerede høy i trengselen på terminalområdet. Køen foran innsjekkingslukene er lang, men det gjør ingenting: Her er mange kjente ansikter å hilse på og småsnakke med i ventetiden.

Populær båttur

Ved et bord har en godt voksen kameratgjeng slått seg ned. For flere av dem er det andre eller tredje tur, men de har også med seg en førstereisgutt, i hvert fall i sjømannscruisesammenheng.

— Klart vi må være med på dette her! Det er alle tiders å treffe kjente, snakke om løst og fast og høre hvordan folk har hatt det, sier Karl Amundsen, som gikk i land på 60-tallet. På cruiset har han møtt kolleger han ikke hadde sett på nesten 40 år. Og praten glir like lett som bølgeskum over skroget. De gamle sjøfolkene ler høyt og preiker om Antwerpen, skipperstreeten, Dennis Bar og sjømannskirken, som bøtte på hjemlengselen for mang en ung nordmann på tur langt fra kjente strøk. Men sjøulkene er glad de slipper å søke hyre i dag.

— Den gang var det bare å gå opp og få seg en båt. Sjøfolk var mangelvare. I dag er det jo umulig å få jobb, det er som natt og dag, sier Trygve Bjørkbom, som jobbet som pumpemann i sin tid.

Består av høydepunkter

— Det er det sosiale som trekker. Her får folk som kanskje sitter mye hjemme til vanlig en sjanse til å snakke om de fine årene de hadde til sjøs, sier Edvard Pettersen. Responsen har vært større enn Edvarden hadde våget å drømme om, og etter hvert har han hyret en gruppe på omtrent 18 personer til å hjelpe seg med det praktiske.

— Mange spør hvorfor vi reiser i februar når det er kaldt og dårlig vær. Men denne gjengen har vært ute i høye bølger før, så dette kan vi, sier Edvarden.

I Newcastle blir det pubtur og omvisning i havneområdet, men det mest gripende er nok Sjømannskirkens minnestund i dag for dem som har mistet livet på havet. Da ligger båten helt stille i Nordsjøen mens en krans låres fra akterdekket.

— Det er kanskje høydepunktet, sier skogsmatros Tore «På Torget» Pettersen, som spiller «Ut mot havet» på trompet under minnehøytideligheten.

— Men hele turen består jo bare av høydepunkter!

KAMERATGJENG: Gunnar Krabbedal (f.v.), «Abben», Karl Amundsen og Trygve Bjørkbom (foran) er klare til å dra på tokt med årets sjømannscruise.<br/>Foto: FRED IVAR U. KLEMETSEN