Forsvarsministerens sønn, Joachim Strøm-Erichsen, er løytnant i Forsvaret, og har tidligere blant annet tjenestegjort i Kosovo.

Men på tross av at hans kolleger i Kystjegerkommandoen har vært i Afghanistan siden september 2005, ble det lagt ned forbud mot at Strøm-Erichsen fikk reise.

Frykter gisselsituasjon

Forsvarssjef Sverre Diesen skal selv ha tatt beslutningen.

– Det stemmer at forsvarssjefen har bestemt at Joachim Strøm-Erichsen ikke kan reise ut. Dette ble bestemt av hensyn til Joachim Strøm-Erichsens kolleger i avdelingen, sier fungerende sjef for presse— og informasjonsavdelingen i Forsvaret, Birgitte Frisch.

– Hvilke hensyn er det snakk om?

– Fiendtlige elementer ville kunne fått en politisk gevinst gjennom et angrep på ham. Ved en gisselsituasjon, for eksempel, sier Frisch.

Hun legger til at beslutningen ble tatt for en stund tilbake.

Joachim Strøm-Erichsen har vært i permisjon fra Forsvaret siden første mars i år.

Nå jobber han på Halne fjellstove. I sommer er han skipper på «Halnekongen» som frakter fjellvandrere og turister over Halnesjøen, en innlandsfjord som ligger mer enn 1100 meter over havet på Hardangervidda.

– Hvis det kun var på grunn av min egen sikkerhet, så hadde jeg villet dra uansett. Men når jeg fikk beskjed at det er fordi jeg kan sette de andre i fare, så forstår jeg det, sier han.

– Ikke aktuelt

I ni år hadde han en IRS-kontrakt (Immediate Reaction Force) og kunne sendes hvor som helst på kort varsel. I 1999 tjenestegjorde han i Kosovo.

– Jeg har ikke vært på noen slik kontrakt etter 2005, så problemstillingen har egentlig aldri vært aktuell. Det har aldri vært slik at jeg sto på reisefot og ble nektet å dra, sier Joachim Strøm-Erichsen.

– Det er heller ikke slik at min karriere er på vent fordi min mor er forsvarsminister. Jeg tok jobben på Halne fordi muligheten dukket opp, og fordi jeg hadde lyst til å gjøre noe annet, sier han.

Han har for tiden permisjon fra jobben ved Marinens Jegervåpen / Treningssenter (MJV/T) som utdanner kystjegerne.

Den britiske forsvarssjefen Sir Richard Dannatt bestemte i mai i år at prins Harry ikke fikk reise til Irak. Også da ble trusselen om at den britiske prinsen kunne bli kidnappet eller bli et terrormål brukt som argument.

TOR HØVIK (ARKIV)