Vernepliktverket ser ingen grunn til å gi utsettelse selv om Torbjørn Instebø Warhuus skal være fanebærer når buekorpset gjennomfører sin 150-årsjubileumssesongen i år.

I stedet har han fått klar beskjed om å møte på rekruttskolen på Madla 10. januar.

Nå griper imidlertid den bergenske forsvarsministeren inn. Etter at hun har fått brev fra sin gamle partifelle, krigsveteranen August Rathke om saken, tar hun utsettelsessaken videre til departementet.

Vil finne løsning – Jeg vet ikke hva som er årsaken til at fanebæreren i Nordnæs Bataillon ikke får utsettelse. Derfor kan jeg ikke love noe. Men jeg forstår at det kan virke urimelig for en ung mann, som skal begynne i sin 13. sesong i buekorpset, at han ikke skal få være med på det store jubileet i en så viktig funksjon som fanebærer. Slik jeg ser det må det være håp om at militærtjenesten kan bli utsatt til buekorpssesongen er over. Eller at det kan finnes permisjonsmuligheter. På bakgrunn av det offisielle brevet fra August Rathke, tar jeg derfor saken videre til departementet, sier Strøm-Erichsen.

Det er imidlertid kalt inn 10.000 rekrutter til 10. januar. Og mange har søkt om utsettelse av hensyn til økonomi, arbeidsforhold og annet, sier hun, og legger til:

– Jeg håper imidlertid at vi kan finne en løsning for Torbjørn Warhuus. Slik jeg forstår det vil han jo gjerne i militæret. Han vil bare utføre en viktig oppgave i Nordnæs Bataillon først, sier hun.

Utrolig skuffet Det er ingen hemmelighet at Torbjørn Instebø Warhuus var glad da han ble valgt til fanebærer for årets jubileumssesong. Som fjerde høyeste i rang ville han da være sentral for gjennomføringen av det store jubileet, og så blant annet frem til å gå parade med fanen foran et tallrikt jubileumskorps og publikum på Tollboden 3. mai. Men så kom innkallelsen fra Marinen.

– Egentlig ble jeg ikke bekymret. Det er vanlig at høyere buekorpsoffiserer får utsettelse fra militæret, sier han.

Han ble derfor lang i masken da avslaget fra Vernepliktsverket kom. Nye utsettelsessøknader fra Nordnæs Bataillon, gamlekarforeningen og jubileumskomiteen hjalp heller ikke.

– De skrev at utsettelse blant annet ble gitt hvis andre samfunnsinteresser krevde det. Buekorps kom altså ikke under den betegnelsen, sukker Warhuus, og sier:

– Noe med mer samfunnsinteresse enn buekorps kan ikke jeg komme på.

Rathke tok grep Fanebæreren ga imidlertid ikke opp håpet. Og krigsveteranen, tidligere byrettsjustitiarius og Ap-politiker August Rathke ble kontaktet. Som tidligere dræggegutt forsto han alvoret, og skrev 28. desember i fjor brev til forsvarsministeren.

«Saken er liten for deg, men stor for Torbjørn Instebø Warhuus, Nordnæs Bataillon og Nordnes», skrev Rathke, og redegjorde for betydningen av fanebærerens oppgaver i et buekorps. Rathke trakk også paralleler til Forsvaret og fanens betydning både for Kompani Linge og andre. «Det er denne fanetradisjonen de bergenske buekorps har hatt som et nasjonalt klenodie i over 150 år og med fanebæreren som en hovedperson. I Per Sivle-året kan det også passe å minne om Tord Folesson på Stiklestad! Militære tradisjoner tilsier at det på høyeste militære plan gis utsettelse slik at den valgte fanebærer i Nordnæs Bataillon kan få utføre sitt verv», skrev blant annet Rathke.

Jubileumsformannen – Det er utrolig vanskelig å forklare folk utenfor Bergen hvor viktig et fanebærerverv i et buekorps er. Og det er tydelig at Vernepliktsverket ikke har forstått våre brev. Derfor er jeg utrolig glad for at Anne-Grete Strøm-Erichsen er forsvarsminister akkurat i jubileumssesongen til Nordnæs, og ser betydningen av hvor viktig en utsettelse er for Nordnæs Bataillon.

Det gleder oss at hun tar seg tid til denne saken innimellom andre svært viktige saker, sier jubileumskomiteens formann, Leif Monsen, i en kommentar.

Er jobben som fanebærer i buekorps grunn god nok til utsettelse i militæret? Si din mening her!

ØRJAN DEISZ