I år er det 100 år siden Nils Langhelle ble født. Hundreårsdagen ble markert den 28.september ved minnesmerket som er satt opp i Nils Langhellesvei i Fyllingsdalen.

Nils Langhelle var født i Bergen, og kom tidlig med i politisk arbeid. Kun 28 år gammel ble han formann i Bergen Arbeiderparti. Kampen mot arbeidsledighet og mot framveksten av fascismen ble viktige oppgaver han arbeidet med i 30-årene.

Under krigen arresterte tyskerne han, og holdt han to år i fangenskap i Tyskland og Norge. Etter frigjøringen i 1945 utnevnte Einar Gerhardsen han til statsråd i sin regjering. Dette ble starten på en ti år lang periode der han bekledde flere ministerposter, først i arbeidsdepartementet, senere i samferdsel-, forsvars— og handelsdepartementet.

I 22 år, fra 1945 til sin død i 1967, var Nils Langhelle stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Han oppnådde også å bli stortingspresident i to perioder fra 1958 til 1965, og var visepresident da han brått døde i 1967.

Minnesmerkekomitéen i Fyllingsdalen tok initiativet til å få reist minnesmerket, og Stortinget hjalp til med en bevilgning. 7.juni 1991 holdt Stortingspresident Jo Benkow avdukingstalen. Nils Aas har utformet minnesmerket i naturstein og bronse.

Ole J. Gulbransen