TOR MARTIN L. NORDAAS

Nygård skole har for tiden om lag 80 elever fra 25-30 nasjoner. Skolen får nye elever hele året, og onsdag var det fullt kjør på Skansemyren.

Idretten fungerer på tvers av alle språkgrenser, og derfor var det ikke mange usikre smil å se i gråværet. Gleden over å hoppe 95 centimeter i høyde var stor, og at listen falt i bakken ble bare en uvesentlig detalj.

Barbent

Niåringen Senay Hagos fra Eritrea storkoste seg på lengdehopp, og tenkte ikke så mye på målebåndet. Senay kom flyvende gjennom luften nærmest på ryggen, og landet med et dunk i sanden.

— Fem meter, tror jeg, sier han, men blir korrigert til 3,10. Like bra. Han klasker håndflater med læreren sin, og er strålende fornøyd.

— Jeg har vært med på dette før, og hoppet litt bedre i år, sier barbente Senay, som ikke syntes det var kaldt på tærne.

— Neida, jeg har sko der. Jakke også, sier han og peker.

Salman Dzhuanaidov (15) fra Tsjetsjenia var ikke like fornøyd. Han hoppet fire og en halv meter, og syntes han kunne gjort det bedre.

— Ikke så bra. Men jeg glemte idrettsklær, sier Salman, som har vært i Norge i én måned.

Bli kjent

Meningen med mini-OL på Skansemyren er at elevene skal bli kjent, og trygge i hverandres selskap. Nygård skole har arrangert utendørs idrettsdag årlig siden 1992. Kontaktlærer Arnfinn Olsen i 3. klasse har vært med fra begynnelsen, og ser resultater.

— Vi markerer et fellesskap i forbindelse med skolestart. Mange er med på noe de aldri har prøvd før, og andre husker tilbake til tidligere år. Dette er et fint arrangement, og vi møter bare velvilje fra folkene her på Skansemyren, sier Arnfinn Olsen.

Han forteller at det er stas å kalle årets idrettsdag for et mini-OL.

— I år har sandvolleyball vært ekstra populært, smiler Olsen.

Ute i skogen

Kontaktlærer Lise Mikkelsen i 1. klasse opplever at barna kan ha det gøy sammen, selv om de ikke snakker samme språk. Selv har hun seks elever fra fire forskjellige land. De fleste er elever ved Nygård skole i ett år, for å kunne møte den norske skolehverdagen på en best mulig måte. Språkopplæring er en vesentlig del av undervisningen. Lærerne snakker bare norsk med elevene, ganske forenklet.

— Vi prøver å være en del ute i naturen. Enkelte elever har aldri gått i ulendt terreng før, og kanskje aldri sett en trampoline. Her får de lov til å ha det gøy. Jeg kan se det på øynene deres at de trives, sier Lise Mikkelsen.

HOPPSANN: Senay Hagos (9) fra Eritrea nærmest flyter på ryggen i luften, og hoppet over tre meter. Idrettsgleden var synlig på Skansemyren i går. <br/>Foto: RUNE SÆVIG
HØYT SVEV: Kamonchanok Wangwicht (11) fra Thailand tar sats og svever fint over stangen i høydehopp. Bak venter lang kø med ivrige høydehoppere.
TRIVES SAMMEN: Søstrene Manyalah (13) og Mariamu Dukuly (11) fra Liberia er gode venninner med Grace Ntidwuma (13) fra Ghana. Bak står sjarmøren Senay Hagos (9) fra Eritrea.