— Etter stormen «Inga» er det mye rart som er skylt i land rundt omkring på holmene. Jeg gikk i fjæren og lette etter rekved, forteller Daniel Bu.

Han hadde først gått forbi den rustne kulen og ikke lagt videre merke til den.

— Jeg så ikke helt hva det var for noe, men da jeg kom ned i båten igjen gikk det et lys opp for meg. Det kunne selvfølgelig være en mine, sier Daniel Bu.

Han fant det som kan være en gammel krigsmine på en liten holme i nærheten av Bakkasund på Storekalsøy i helgen. Ifølge Bu er den rundt 70-80 cm i diameter og ser helt intakt ut.

— Det var et minefelt i området da, opplyser informasjonssjef på Håkonsvern, Gunnar Vetlejord.

Han har fått en mineekspert til å se nærmere på bildene.

— Det er vanskelig å si. Det kan være en mine fra første verdenskrig. Det kan også være en bøye som forankrer en mine. Vi har ikke sett en slik bøyle som det er på den før. Men det er mye som de hadde under første verdenskrig som vi i 2005 ikke har sett før, sier Vetlejord.

— Slike funn må rapporteres til politiet i området, sier Vetlejord.

Tar ingen sjanser

Etter at bt.no varslet politiet i Austevoll om at det kunne være en mine fra første verdenskrig som hadde strandet i nærheten av Bakkasund, bestemte de seg for å undersøke saken nærmere.

— Det er klart, vi kan ikke ta noen sjanser. Vi melder fra til Minekommandoen på Vestlandet. En ekspert vil dra ut dit og undersøke den nærmere i morgen, sier politiførstebetjent ved Austevoll lensmannskontor, Jostein Bjånesøy.

Den gamle rustkulen skal ha strandet på en privat øy med en gammel hytte. Det skal ikke være noen fastboende på øyen, og trolig har det heller ikke vært folk der på lang tid.

— Forsvaret har vært i Austevoll flere ganger og hentet miner. Det er bedre å ta en tur for mye enn en tur for lite, sier Bjånesøy.

<b>INTAKT:</b> - Den er helt intakt, så det er sikkert sprengstoff i den, tror Daniel Bu (26). Kulen er rundt 70-80 cm i diameter, ifølge Bus overslag. FOTO: DANIEL BU
<b>RUSTEN KULE:</b> Daniel Bu (26) fant denne på en holme i Austevoll i helgen. Det kan være en mine fra første verdenskrig. FOTO: DANIEL BU