Jakten på Hilda Festes drapsmann fortsetter med uforminsket styrke, to uker etter at 98-åringen ble tatt av dage i sin egen leilighet i Gamleheimshagen på Os.

Ifølge politiet er rundt 20 etterforskere tilknyttet drapssaken, i tillegg til et mindre antall krimteknikere som saumfarer åstedet. Mye av mannskapet er blitt hentet fra Bergen, og tidligere denne uken kom tre spesialetterforskere fra Kripos til Os.

Politistasjonssjef Olav Valland i Bergen sentrum har allerede avgitt rundt halvparten av etterforskerstaben ved Volds— og sedelighetsseksjonen til drapsetterforskningen i Os.

- Mindre alvorlige saker må vente. Det betyr ikke at vi legger disse helt bort, det tar bare litt mer tid, sier Valland.

Ti fra Bergen

Valland anslår at opp mot ti av hans etterforskere jobber utelukkende med Os-drapet, uten at det så langt har skapt grunn til bekymring hos politistasjonssjefen.

- Dette er en utfordring, men vi har fortsatt etterforskere igjen som jobber med andre saker. I tillegg flytter vi saker til andre etterforskningsseksjoner internt på huset, sier han.

Målet i denne fasen av etterforskningen er å kartlegge alle bevegelser i Os sentrum mellom klokken 19.30 og 22.30 søndag 1. januar. For å kunne gjøre det må politiet gå gjennom en betydelig mengde data.

- Det er veldig ressurskrevende arbeid som vil kreve en betydelig bemanning fremover, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim, en av to påtaleansvarlige i Os-saken.

400 tips så langt

Noe av det som sjekkes er:

  • Overvåkingskameraer: Politiet har hentet inn overvåkingsbilder fra Os sentrum. Så langt skal ikke gjennomgangen av bildene ha gitt resultater.
  • Mobiltrafikk: Politiet har bedt om oversikt over all mobiltelefontrafikk i Os sentrum, hvor det bor i underkant av 10.000 mennesker.
  • Betalingstrafikk: Politiet må gå gjennom alle betalingstransaksjoner ved utsalgsstedene i Os det aktuelle tidsrommet.
  • Tips: Så langt har politiet fått inn nær 400 tips fra publikum. Tipsene må verifiseres, og det fins egne etterforskere som jobber med dette.

Må gjøre noe

Politiet har allerede antydet at det kan ta tid før draps-gåten i Os får sin løsning. Onarheim regner med at etterforsk-ningen vil legge bånd på et stort antall etterforskere også i tiden fremover.

Olav Valland tror ikke publikum vil lide noen nød, til tross for at halve voldsseksjonen må prioritere Os-drapet. Men det kan endre seg, understreker stasjonssjefen.

—  Skulle dette trekke ut i tid, er vi nødt til å gjøre noe. Det betyr at en del av de sakene vi normalt har ansvaret for, vil bli flyttet til andre enheter. Vi har også muligheter å hente mannskap fra de andre enhetene. Dette har vi gjort tidligere også, sier Valland.