Tidligere røk det med 4–6000 liter diesel i døgnet for å skaffe strøm til hver av de nye fregattene når de ligger ved kai. Nå får de energien fra land.

Stolte

Varaordfører Trude Drevland og kommunalråd Terje Ohnstad fulgte spent med da det nye anlegget ble presentert i dag.

Begge sitter i havnestyret, og Bergen kommune har i flere år arbeidet for å bli den første havnen i Norge som kan tilby landstrøm til besøkende turistskip.

– Vi er litt stolte over å kunne presentere hva vi har fått til her ute på Haakonsvern, sier Bjarte Nesse, prosjektleder i Forsvarsbygg Utvikling Vest.

– Klart vi er misunnelige, sier de to politikerne.

**Les også:

Skal få strøm fra land**

Pinlig

Mens NATO-fartøyene er pålagt å ha utstyr som kan ta imot strøm fra land, finnes det ikke noen slik standard i sivil skipsfart.

– Vi har løsningen på land vi også, men får altså ikke satt dette ut i livet før det kommer et internasjonalt påbud om at skipene skal utrustes for å ta imot strømmen, sier Terje Ohnstad.

– Det er pinlig at et slikt påbud ikke er kommet på plass, supplerer Drevland.

På Haakonsvern fører det nye anlegget til et redusert CO2-utslipp med hele 10.000 tonn i året. Dessuten blir det mye mindre støy fra fartøyene.

Landstrøm til marinefartøyer er ikke noe nytt på Haakonsvern. Det har eksistert siden basen var ny, men nå er løsningen modernisert og bygget kraftig ut.

Er landsstrøm løsningen også for turistskip? Si din mening under.

LES MER OM SAKEN I MORGENDAGENS BT