— Dette var nyttige tips! Jeg går ikke rundt og er redd for at noe skal skje. Men blir jeg angrepet, vil jeg bruke alle triks og slå fra meg, sier Linda Maurstad. I går var hun en av ti ansatte ekspeditører ved Åsane Senter som deltok på kurs i selvforsvar. Mer enn 30 kurses denne uken. De vil være forberedt om noe skal skje.

Tar forholdsregler

Nasking og trusler er blitt vanligere ved byens kjøpesenter. Nå tar flere sine forholdsregler. De ansatte finner seg ikke i å bli trakassert.

Politi og vektere skal tilkalles umiddelbart om noen stjeler eller truer. Også Anders Falk Sandnesmo, spesialist i elleve ulike kampsporter, ber de ansatte unngå å gripe inn selv. Men blir de truet, skal de vite hva de kan gjøre.

Han lærer dem viktige håndgrep og måter og vriste kniven ut av en hånd. Hvordan de legge kjeltringer i bakken, viser han også. Jentene tar det raskt. Flere legger Anders Falk Sandnesmo i bakken og er svært så lærenemme. Andre holder seg mer i bakgrunnen, men merker seg tipsene.

Alltid en utvei

— Det finnes alltid en utvei om du blir angrepet. Ikke la deg overmanne, understreker Sandnesmo.

— Flere kan ha nytte av å lære selvforsvar. Vi ser dessverre at tyveri og trakassering brer om seg, sier Terje Herland ved Arna og Åsane Politistasjon.

— Den som truer bør først komme seg unna og varsle andre. Vi skal rydde opp, lover Rolf Fosse ved Fana lensmannskontor. Lensmannskontoret har ikke minst Fanatorget under oppsikt og patruljerer jevnlig. Men han ser at kurs kan gi ansatte trygghet.