Afrikansk-amerikanske Mia Elnes (33) nøt sin vanilla latte på Kaffehuset Friele. Men det var før hun la merke til utsmykningen i lokalet.

Det hun så var ikke en gammel kaffereklame fra Friele, men Negerprinsen til Minde sjokoladefabrikk. En kjent og kjær bergenser, som voksne folk over hele landet kjente til.

Chokolade fra Bergen

A. & H. Minde Chokolade fikk sitt første tilholdssted i Starvhusgaten. Da hadde Minde-brødrene, Anton og Hjalmar, allerede drevet handelsvirksomhet i noen år. På det tidspunkt var sjokolade på vei inn i vanlige husholdninger, og altså ingen rikmannsluksus lenger.

I de første spede årene var det finere konfekt, kokesjokolade og kakaopulver i løs vekt Minde satset på.

Dessuten satte brødrene i gang produksjon av sjokoladeportretter av datidens kjendiser. Både Christian Michelsen, Fridtjof Nansen og Kong Oscar II var med i sortimentet.

**Les også:

Sjokolade i hundre ....**

Varemerket Negerprinsen

Ikke lenge etter tok brødrene Negerprinsen i bruk som logo og varemerke. Negerprinsen var med på både mokkabønneesken og på den mørke Blokksjokoladen.

Minde sjokoladefabrikk ble grunnlagt i 1895 av brødrene H & A Minde. Firmaet hadde egen fabrikkbygning på 8. etasjer, som ble oppført i 1916-1917. De laget sjokolade, kakao og konfekt. Deres eget fabrikkutsalg i Småstrandgaten 1 ble populært kalt Negerprinsens butikk. Det var over 200 ansatte i Minde sjokoladefabrikk, står det i boken Det Norske næringsliv, utgitt i 1945.

Solgt til Friele

I 1986 overtok B. Friele & Sønner AS Bergens eneste sjokoladefabrikk. Det ble bygget ny fabrikk på Midtun, og produktspekteret ble dramatisk slanket. Den 1. januar 1995 overtok Rieber & Søn aksjene fra Friele.

Minde sjokoladefabrikk ble kjøpt opp av Brynhildsen i 2000. Produksjonen blir nå i år flyttet til Fredrikstad.

Krydderet Black Boy

Bergen har hatt flere mørkhudete kjendiser for salg. Krydderet Black Boy er et annet eksempel på navn, som i det siste er blitt endret.

Den gang Negerprinsen og Black Boyen var på høyden, var det slett ikke sett på som politisk ukorrekt å bruke ord som neger. I dag ville nok markedsfolkene vurdert dette annerledes.