Denne uken ble styreren i Løvåsen barnehage i Bergen valg til leder for seksjon barnehage i Utdanningsforbundet. Jobben blir å tale 16.000 førskolelærere og barnehagens sak.

Trives, men får lite skryt

Nesten alle som arbeider i barnehage oppgir at de trives godt. De liker jobben sin, og føler de får mye anerkjennelse fra barna for hva de gjør.

Men det er nok av saker å kjempe for, mener Mimi Bjerkestrand. 80 prosent av førskolelærerne tror ikke de blir værende i yrket i mer enn ti år. Det viser en fersk undersøkelse Opinion har gjort for Utdanningsforbundet.

— Førskolelærerne er glade i jobben sin, men de opplever lite anerkjennelse fra politiske myndigheter. Til nå har myndighetene konsentrert seg mye om kvantitet og pris i barnehagereformen. Det er viktig at dette også blir en reform med kvalitet, sier Bjerkestrand.

Flere pedagoger

Flere pedagoger i barnehagene og mindre barnegrupper. Det er de viktigste tiltakene for å holde på førskolelærerne, mener den nyvalgte lederen. I en rapport kritiserer OECD Norge for å ha for få førskolelærere i barnehagene.

— Det er viktig at barnehagen blir sett på som den første delen av utdanningssystemet i Norge, og blir tilført pedagogiske ressurser deretter, sier Bjerkestrand.

De siste syv årene har ikke Mimi Bjerkestrand jobbet i barnehage, men vært tillitsvalgt på heltid i tidligere Norsk Lærerlag og i Utdanningsforbundet i Hordaland. Nå er hun en periode tilbake som styrer for 34 barn i barnehagen i Fyllingsdalen. Først etter nyttår begynner hun i jobben som leder for førskolelærerne.

— Det er utrolig kjekt å jobbe med barn. Deres undring over verden, leken og hvor ivrige de er etter å lære, gjør det til en uforutsigbar og spennende jobb, sier Mimi Bjerkestrand.

NY JOBB: Mimi Bjerkestrand trives godt som styrer i barnehage. Men nå skifter hun beite og blir leder for 16.000 førskolelærere i Utdanningsforbundet.<p/>FOTO: TOR HØVIK