• BT ledet medias korstog mot meg, hevder den tidligere innehaveren av Take Off Travel, Bjørn Just Sjursen.

I går startet den sivile rettssaken mellom Sjursen og Bergens Tidende i Bergen tingrett. 32-åringen mener BT-omtalen av den såkalte Take Off-kollapsen har ødelagt karrieren hans. Han krever avisen for totalt 15,5 millioner kroner i erstatning og oppreisning. I tillegg kreves sjefredaktør Einar Hålien og journalistene Eystein Røssum og Ørjan Torheim personlig for 50.000 kroner hver.

— Må bevise bedrageri

Sjursens sakfører, advokat Ole Gramstad Jensen, mener BT må bevise at Sjursen er skyldig i svindel, etter at avisen i flere artikler siterte politiet på at 32-åringen var anmeldt for bedrageri. Alle anmeldelsene ble til slutt henlagt etter bevisets stilling.

— Rettslig sett er det ingen forskjell på om media kun formidler beskyldningene eller slår dem fast selv. Virkningen for den som blir omtalt er den samme.

— Skulle avisen latt være å omtale politianmeldelsene?

— Vi ser på helheten, og i hvilken sammenheng uttalelsene om politianmeldelsene ble presentert, sier Jensen.

I innledningsforedraget la advokaten ikke fingrene imellom da han skulle beskrive BTs omtale av Take Off-kollapsen og de påfølgende politianmeldelsene.

Saksøker banken

— Sjursen blir beskyldt for å være en kjeltring som opptrer illojalt og bedragersk overfor sine kunder. Sannheten er at Sjursen jobbet på spreng for å få finansiert flyavgangene. Han har ikke engang hatt tid til å tenke på bedrageri, sa Jensen i retten.

Bjørn Just Sjursen har også gått til søksmål mot banken sin, som han mener skapte hele Take Off-krisen ved plutselig å stenge selskapets konto og halvere kassakreditten.

Likevel er det all omtalen rundt konkursen som faller 32-åringen tyngst for brystet. Sjursen mener media drev et korstog mot ham, hvor BT sto i spissen.

— Det var et regelrett helvete når det sto på som verst. Ryktet mitt innen næringsliv og reiseliv her i byen er fullstendig knust. Det vil være nærmest umulig for meg noen gang å starte igjen, i alle fall her i byen, sier Sjursen til BT.

BT avviser kravet

Bergens Tidende avviser erstatningskravet fullt og helt.

— Kravet fremstår som helt udokumentert, og må jo være bortimot norgesrekord, sier BTs advokat, Trond Hatland.

Han mener avisen ikke har gjort noe annet enn å sette søkelyset på problemene Sjursens kunder fikk da Take Off Travel gikk i bakken.

— Dette er en helt ordinær journalistisk formidling, basert på intervjuer med blant andre Sjursen og hans representanter, kundene som ble rammet, og politiet. Alle sakene har vært godt underbygd, sier Hatland.

Rettssaken avsluttes etter planen onsdag eller torsdag.