— Jeg er sjokkert. Det er utrolig at han skal slippe unna med dette, sier Kjetil Brundtland hoderystende mens han leser dommen mot sin tidligere kollega og bestekamerat.

Barnevernsarbeideren er sammen med daglig leder og den tredje eieren ansvarlig for gjelden i selskapet, og har havnet i et bunnløst økonomisk uføre som følge av konkursen. Eier nummer fire trakk seg ut før konkursen.

Til nå har Brundtland talt opp 133 kreditorer. Den samlede gjelden skal være på rundt 16 millioner kroner.

— Jeg er rent i senk av brev og krav fra folk jeg ikke aner hvem er. For meg er det helt ubegripelig at daglig leder slipper å betale tilbake de 1,7 millionene, sier han.

Brundtland har flere ganger vurdert å gå til sivilt søksmål mot sin tidligere kollega, men stoppes av dårlig råd.

— Det er jo ingen advokater som vil ta en slik sak gratis, sier han.

Hestekjøp til 160.000

I 2002 skjønte Brundtland og de andre eierne at økonomien i selskapet var fullstendig kaotisk. En revisjonsrapport fra Inter Revisjon avslørte store avvik både i kassabeholdningen og på en rekke konti. Revisor stilte blant annet spørsmål ved et uttak på 160.000 kroner til kjøp av en hest, restaurantbesøk og regninger fra Vinmonopolet. Mistanken var rettet mot den daglige lederen.

Til tross for den omfattende rapporten fra revisoren klarte politiet ikke å bevise at 43-åringen hadde begått underslag. Derfor ble han bare siktet for brudd på regnskapsloven fordi han manglet bilag for 1,7 millioner.

— Det er ikke første gang en slik sak ender på denne måten. Man klarer ikke å bevise at det er begått underslag, konstaterer politiadvokat Anders Johnsen.

— Hvorfor ikke?

— Det går på etterforskningen. Strafferettslig var det ikke grunnlag for å sikte mannen for underslag. Vi hadde ikke bevis for at pengene ble brukt til private formål, sier Johnsen som innrømmer at saken er svært spesiell.

Fornøyd med straffen

— Det er nok en del som er forundret over at saken endte som den gjorde, sier han.

Politiadvokaten understreker likevel at han er fornøyd med dommen.

— Dette er en vanlig straff for regnskapsovertredelser og i tråd med det vi ønsket, sier han.

Bergens Tidende prøvde flere ganger å få kontakt med den daglige lederen i går ut å lykkes. Hans advokat Kjetil A. Helland avviser at de økonomiske problemene til Sosial Motivasjon skyldes 44-åringens regnskapsrot.

— De 1,7 millionene er brukt til formål innen selskapet. Pengene ble på ingen måte rotet vekk, men det mangler billag. At eierne har fått problemer i etterkant skyldes at driften av selskapet ikke gikk rundt. Dette er ikke noe min klient kan lastes for, sier Helland.

Ifølge advokaten var personlige problemer og for mye ansvar årsaken til at den daglige lederen ikke

— Situasjonen ble rett og slett for vanskelig. Han leverte ut kontanter til reiseregninger og andre utgifter uten at han fikk kvitteringer på det, sier Helland.

KRITISERER POLITIET: Medeier i Sosial Motivasjon Kjetil Brundtland synes det er ubegripelig at politiet ikke larte å sikte den daglige lederen for underslag. FOOT: RUNE SÆVIG