RUNE VALDERHAUG rune.valderhaug@bergens-tidende.no

Selvsagt var det fest med taler, kanapeer, sprudlende Mozell og unison avsyngelse av gode gamle «Perleporten» til gitarakkompagnement på ekte frelsesarmesk vis. For gårsdagen var en skikkelig festdag for Frelsesarmeen i Bergen.

Det er nemlig ikke hver dag man åpner ny slumstasjon. Derfor var det bare smil å se da man åpnet dørene i nyinnkjøpt hus i Ladegårdsgaten 21 i Sandviken – for øvrig nesten 110 år etter at Frelsesarmeen åpnet sin første stasjon for mat— og klesutdeling i Skostredet.

Overraskende million Milliongaven dukket overraskende opp etter at de vel 100 medlemmene i Sundt Funksjonærers Rekreasjonsfond bestemte seg for å selge sitt praktfulle feriested i Grimseidpollen i Fana. Salget innbrakte hele 4,3 millioner kroner. Ifølge statuttene skulle fondets aktive fordeles til medisinske og humanitære formål i Bergen.

23. mai i fjor kunne de tidligere ansatte hos Sundt & Co drysse millionene sine ut til gode formål i Bergen. Og Frelsesarmeen fikk den ene millionen. Dessuten gikk det millionsjekker til Redningsselskapet og Haukeland sykehus.

Mer enn matposer Med sjekken i hånd ble ideen om å få en helt base for byens slumsøstre raskt unnfanget. I det gamle «herberget» i Skottegaten var det nemlig ikke mange nok rom til å gjøre stort mer enn å dele ut matposer for trengende.

– Dessverre er det fortsatt behov for slumstasjonen i Bergen. Men vi har mer og mer fått oppleve at samtalen og oppfølgingen betyr minst like mye som maten for dem som kommer hit. Det var det vanskelig å få til i Skottegaten. Matposen er gjerne slutt etter en uke. Men vår utfordring i vår tid er også å følge hver enkelt opp gjennom samtale om deres livssituasjon, og gi hjelp til å mestre hverdagen slik at de vi hjelper kan bli selvhjulpne, sier daglig leder av slumstasjonen, Hildegard Ørsnes.

Praktisk hjelp Den nye slumstasjonen på Ladegården ble innviet av seksjonssjef for Frelsesarmeens eldreomsorg og slumstasjoner, Ann Helen Skyberg.

– Jobben vår er å være til stede for dem som trenger det her og nå. Vår hjelp skal rekke like langt som Guds kjærlighet, og være praktisk handling – ikke bare full av sympati, sa hun.

Også Aage Jensen fra den glade giver – Sundt Funksjonærers Rekreasjons Fond – var svært så glad for å se hvor millionen hadde funnet veien.

– Det har vært en stor glede å gi bort disse pengene og vite at de gjør seg godt, sa Jensen.