Omsetningstallene for tre av Bergens fem bingoer viser at bruken har økt voldsomt (se grafikk).

_Les også:

Fem nye bingoer på vei_

Utslagene vil trolig bli enda større i regnskapene for 2008, fordi forbudet mot automater ble innført halvveis inn i 2007.

Tallene fra Bergen stemmer overens med trenden på landsbasis. Totalt spilte nordmenn bingo for 2,6 milliarder i 2007 — en økning på 500 millioner fra 2006.

— Vi får meldinger om at det går veldig bra for bingoene i Norge om dagen, sier Tore Bell, seniorrådgiver i Lotteritilsynet.

Spesielt bingoautomatene trekker opp omsetningen. Disse er kun lovlige i haller hvor det også drives vanlig bingo.

Store utbytter

Fra bingoautomatene må 30 prosent av nettooverskuddet gå til et veldedig formål, mens tallet er 15 prosent for vanlig bingodrift.

— Tilbakemeldingene vi får fra bransjen er at det er mye penger å hente på bingodrift nå, sier Bell.

Årsregnskapene viser at det i enkelte selskaper blir tatt ut fete utbytter. I Arken Bingo AS, som eies 70 prosent av Bjørn Hanevik og 30 prosent av Britt Henny Berge, ble det i 2006 og 2007 tatt ut til sammen 2,6 millioner kroner i utbytte.

Eierne i Sentrum bingo AS har også fylt opp lommeboken. I 2006 og 2007 ble totalt 2,1 millioner fordelt mellom Terje Hansen (6%), Håkon Hansen (44%) og Ernst Henning Isaksen (50%).

- Noe positivt

To eksperter på spilleavhengighet gikk fredag ut i Bergens Tidende og krevde omsetningstak og begrensning på antall haller. Slike tiltak er bingoeier Bjørn Hanevik svært kritisk til.

— Jeg tror disse ekspertene skal konsentrere seg om pengespillene staten holder på med og la uskyldig sosialt spill være i fred, sier han.

_Les mer:

Tapte 500.000 på Bingo_

Hanevik bekrefter at de har opplevd vekst i kundemassen.

— Det er bra at nye kunder kommer, tar en kopp kaffe og fyller dagen med noe positivt, sier han.

Mangemillionæren påpeker at inntektene fra bingoen ikke bare er fra innsatsen til spillerne, men også fra salg av vafler, brus, pølser og kaffe.

Gir partiene inntekter

Dersom kulturminister Trond Giske innfører forbud mot bingoautomater, mener Hanevik det er slutten for de fleste bingohallene.

Lotteritilsynet har tidligere sagt at bingoautomater burde forbys.

— Hva som skal skje videre er først og fremst et politisk spørsmål, sier Bell.

Automatenes skjebne skal behandles av Kulturdepartementet til høsten og kan bli en ny betent sak for den rød-grønne regjeringen. Flere av Aps og Sps lokallag har inntekter fra bingoautomater, og Giske fikk kritikk for å beholde dem da han innførte automatforbudet. Også Venstre og Frp tjener penger på bingoautomater.

Det har ikke lykkes BT å få tak i ferske regnskapstall for de andre bingoene i Bergen.

Bør bingoene fjernes? Si din mening i kommentarfeltet!