Ingrid Storedale (63) døde i en arbeidsulykke 13. mars i fjor.

Nå har påtalemyndigheten bestemt at Kavli må betale en bot på en million kroner for brudd på arbeidsmiljøloven.

Dødsulykken skjedde da 63-åringen bøyde seg inn i en såkalt palleteringsmaskin. Den stabler kartonger med Kavli-produkter på paller.

— Forferdelig vondt

Etter begravelsen fikk Aage Eide se maskinen som tok livet av søsteren.

  • Ingrid var spretten og flink til å få ting til å fungere, men det opplegget de hadde, spesielt med denne palleteringsmaskinen, var ikke godt sikret, sier Eide.

Ingrid Storedale var døv, men kjente maskinene på Kavli svært godt etter å ha jobbet der i flere tiår.

  • Hun var alltid nøye på alt skulle være rent og i orden rundt henne. Ingrid var så påpasselig. Alt skulle være 100 prosent, ikke 99. Hun var veldig opptatt av at arbeidet hun gjorde der var skikkelig, sier Eide.

Ingrid Storedale etterlot seg tre søsken. De har ennå ikke tatt stilling til om de vil kreve erstatning fra Kavli.

  • Det har vært forferdelig vondt. Dette skulle aldri ha skjedd. Bitterhet er vel kanskje det rette ordet for det jeg føler, sier Eide.

Les svaret fra Kavli: Vi kunne ha gjort mer

Fjernet beskyttelsesglass

Også konstituert statsadvokat Arild Oma mener palleteringsmaskinen ikke var godt nok sikret.

— Det påståtte straffbare forholdet er at noen har fjernet beskyttelsesglasset som skulle hindre at personer kunne kom inn i maskinen, sier Oma.

Politiets etterforskere har kommet frem til at ingen enkeltpersoner kan straffes for den fatale ulykken, men statsadvokaten mener Kavli som firma har et ansvar for dødsulykken.

  • Boten er på en million kroner for brudd på arbeidsmiljøloven, sier Oma.

Han mener summen ikke er spesielt stor.

  • Størrelsen på forelegg i forhold til bedrifter kommer dels an på alvoret i saken, men også på størrelsen og betalingsevnen til bedriften, sier Oma.

Stanset på dagen

Kavli har tidligere fått kritikk fra Arbeidstilsynet, som dagen etter dødsulykken vurderte sikkerheten på palleteringsmaskinene.

Arbeidstilsynet mente to av maskinene var så farlige at de stanset arbeidet med dem umiddelbart.

«På grunn av overhengende fare for arbeidstakernes liv og helse, stanses alt arbeid ved palleteringsmaskinene», skrev Arbeidstilsynet i et brev til Kavli.

  • Det er veldig sjelden at vi reagerer med stansingsvedtak. Da er det veldig alvorlig, sa seniorinspektør Terje Øvrehus i Arbeidstilsynet til BT 10. mai i fjor.

I tillegg til å utbedre de to maskinene som ble stanset, krevde Arbeidstilsynet at Kavli skulle risikovurdere alle sine andre maskiner.

De farlige palleteringsmaskinene ble etter kort tid sikret av Kavli. De er nå utstyrt med fotoceller, slik at de stopper automatisk hvis noen går inn maskinene.

Vegar Valde
PRIVAT
Arkivbilde