— Jeg må i all ydmykhet si at dette var en god fortjeneste, sier Lars Moldestad, administrerende direktør i Petrojack.

Da selskapet for halvannet år siden inngikk kontrakt om å bygge de såkalte «jackup»-riggene, var prisen 270 millioner dollar. Nå blir de samme to riggene, Petrojack I og III, solgt for 420 millioner dollar.

Med gårsdagens dollarkurs betyr det en fortjeneste på 942 millioner kroner.

- Vet ikke om vi traff

Riggene er ikke klare hos Jurong Shipyard i Singapore før i 2008. Kjøperen er en stor internasjonal boreaktør, men konkret hvem er ennå ikke kjent.

Det er kombinasjonen høy oljepris og lite bygging de siste 20 årene som har ført til priseksplosjonen på rigger som ikke engang har kommet i produksjon.

— Verdien på de fire jackup-ene vi har kontrahert har steget enormt i verdi. Vi føler vi tar bort litt av risikoen når vi nå selger to av dem, og tar en så stor gevinst, forteller Lars Moldestad.

Det tar tre år fra rigger bestilles til de er klare for boring, noe som presser prisene til himmels når etterspørselen etter rigger stiger. Spørsmålet er når den bratte oppgangen snur.

— Jeg vet ikke om vi har truffet «peaken». Det vi er opptatt av er å ha cash i banken for aksjonærene, sier Moldestad.

Inntil videre blir pengene værende i selskapet, opplyser han.

Tidlig ute

— Noen mener markedet skal opp, noen mener det skal falle. Når vi selger to av fire rigger har vi gjort noe midt imellom, sier Moldestad.

De to øvrige riggene skal etter planen stå klare i juni og desember 2008.

Rigganalytiker Kjetil Bakken i Fondsfinans mener Petrojack er veldig nær toppen med salgene av de to riggene.

Riggene kan i dag få dagrater på over 200.000 dollar, ifølge Bakken. Av dette er minst 150.000 fortjeneste. Med slike rater kan en rigg betales ned på bare 3-4 år.

— Petrojack var tidlig ute og sikret seg verftskapasitet, de så at det kom til å bli et veldig bra marked for oljerigger. Og tidlig levering er svært viktig for prisen de nå får, sier Bakken.

Løftet på børsen

Spørsmålet er hvor lang tid det tar før det blir nok rigger. Tre års byggetid gjør riggkontrahering svært risikabelt om markedet skulle falle.

— Jeg avstår fra å kommentere utviklingen fremover. Oljeprisen styrer mye av dette, og meg bekjent er det ikke noen som kan spå sikkert om hva som vil skje, sier Lars Moldestad.

Det er Berge Gerdt Larsens selskap Larsen Oil & Gas som styrer riggprosjektet i Singapore, og som står bak handelen.

Avtalen om salg av de to riggene løftet Petrojack-aksjen 4,4 prosent i går. Selskapet er dermed verdsatt til 1,52 millioner kroner på børsen.

Bergens Tidende